30 Mayıs 2009 Cumartesi

AKP’den kafatasçı önerge

Bir haftadır dillerden düşmeyen ‘faşizan’ tartışmaları, bir sonuca bağlandı. Meclis’te Türk Vatandaşlığı Yasası görüşülürken, AKP’li milletvekilleri, Türk vatandaşı olduğunu iddia edip de kanıtlanamayan kişiler için biyometrik ölçüm istediler. CHP milletvekilleri tepki gösterince önerge geri çekildi.
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Veysi Kaynak, İsmail Göksel, Öznur Çalık ve Nurettin Akman’ın imzasını taşıyan önergeyle, yasanın “Türk Vatandaşlığının İspatı ve Vatandaşlık İhtilafları” başlıklı 36. maddeye 3’üncü fıkranın eklenmesi istendi.
KAFATASI ÖLÇÜLEBİLECEKTİ
Maddeye göre Türk vatandaşlığı, “nüfus kayıtları, nüfus cüzdanları, pasaport veya pasaport yerine geçen belgeler” ile kanıtlanabiliyor. Maddeye 3’üncü fıkra olarak ise şu bölümün eklenmesi istendi: “Vatandaşlık işlemlerinde gerekli görülen hallerde, kurumlardan alınmış bulunan biyometrik veri ile Bakanlıkça talep edilen diğer tıbbi raporlara göre de değerlendirme yapılabilir.”
Önergenin gerekçesinde de, “Bu yolla kişinin Türk vatandaşı olup olmadığı hususunda ortaya çıkabilecek ihtilafların giderilmesi sağlanacaktır. Ayrıca sahte belge ve bilgilerle usulsüz olarak vatandaşlık kazanılmasının önüne geçilecektir” denildi.
Önerge, CHP’li milletvekillerinin tepkisi üzerine işleme girmeden geri çekildi. Eğer kabul edilseydi, vatandaşlığı ‘ihtilaflı’ olan kişilerden “Biyometrik veri’’ olarak adlandırılan kafatası ölçümü ya da gen yapısı gibi ırksal özelliklerinin gösterileceği tıbbi rapor istenebilecekti.
‘IRKÇI BİR ANLAYIŞ’
Gazetemize konuşan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, “Bu vatandaşlık ispatına ilişkin bir maddeydi, biz de bu önergeyi geri çekmelerini söyledik. ‘Yok bir de kafataslarını ölçün’ dedik. Çünkü tıbba raporlarla sağlık raporu farklıdır. Bunun ırkçı bir anlayış olduğunu düşündük ve geri çekmelerini istedik” dedi.
CHP’li Algan Hacaloğlu bu önergeye tepki göstererek Başbakan Erdoğan’ın bazı etnik kimliklerin ülkeden kovulduğu ve faşist uygulamaların yaşandığı yolundaki sözlerini hatırlattı ve “Asıl siz bu ülkede gerçek faşizmin temellerini, uygulamalarınızla, düşünce tarzınızla atıyorsunuz” dedi. Bu sırada AKP’liler, “Nereden çıkarıyorsunuz faşist uygulamayı?” diye CHP’lilere karşılık verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ASKERLİK VATANDAŞLIK ŞARTI DEĞİL
TBMM’den geçen tasarıyla, Türkiye’nin yeni bir vatandaşlık yasası oldu. Askerlik yapmama ve izin almadan yabancı ülke vatandaşlığına geçme, Türk vatandaşlığını kaybetme nedenleri arasından çıkarıldı. Çıkma izni alarak TC vatandaşlığını kaybedenler, ikamet etme süresine bakılmaksızın yeniden TC vatandaşlığını elde edebilecek. “Türk Vatandaşlığı Kanunu” adını koruyan yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından sonra yürürlüğe girecek.