27 Mayıs 2009 Çarşamba

Fransa'dan Orta Doğu'ya ilk üs

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin Orta Doğu'daki ilk kalıcı üssünün açılışını yaptı.

Sarkozy

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de kurulan üs, Fransa'nın yıllardır kendi toprakları dışında açtığı ilk üs.

"Barış Kampı" adı verilen üste kara, hava ve deniz kuvvetlerinden toplam 500 asker bulundurulacak.

Bu askerler operasyonlarda kullanılmayacak; görev tanımları "destek ve eğitim" olacak.

Birleşik Arap Emirlikleri, silah alımlarının önemli bir bölümünü Fransa'dan yapıyor.

Ayrıca iki ülke geçen yıl bir nükleer işbirliği anlaşması imzaladı.

Abu Dabi'deki muhabirimiz Stephanie Hancock yeni askeri üssün, tıpkı diğer Arap komşuları gibi İran'ın nükleer tehdidinden endişe duyan Birleşik Arap Emirlikleri için çok önemli bir güvence olduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Sarkozy de emirliklerin resmi haber ajansına verdiği demeçte "Güvenliğiniz tehlikeye düşerse Fransa'nın yanınızda olacağına emin olun." diye konuştu.

"Fransa, Orta Doğu'da bir ilk olan bu üs aracılığı ile, bu stratejik bölgede istikrarı sağlamak için üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeye hazırdır."

Fransız AFP ajansı da Sarkozy yönetiminden adını vermediği bir yetkilinin "Kasten caydırıcı bir tavır alıyoruz. İran saldırırsa, bize de saldırmış olacak." dediğini bildirdi.

Ancak üs konusu Fransa'da tartışma yarattı.

Muhafeletteki Demokratik Hareket partisi lideri François Bayrou, Fransa'nın bölgesel bir savaşın içine çekilme riskini üstlendiğini söyledi.

Rafale jetleri

Yetkililer, dört bakan ve çok sayıda iş adamıyla birlikte bölgeye giden Sarkozy'nin, BAE'ye sekiz milyar euro değerindeki 60 Rafale jetinin satılması konusunu da görüşeceğini bildiriyor.

Fransa'nın henüz yurtdışına satamadığı Rafale, emirliklerde halen bulunan, yine Fransız yapımı Mirage 2000 savaş uçaklarının yerini alabilir.

Sarkozy ziyareti sırasında ayrıca, Fransa'nın bu ülkede açacağı Louvre Müzesi şubesinin inşaat edileceği yeri de ziyaret ediyor.

BBC Turkish / 26.05.09