21 Mayıs 2009 Perşembe

Çocuklara sınırsız sömürü

İstanbul Barosu’nun Çocuk ve Genç İşçiler Anketi Raporu, Türkiye’de çocukların emeğinin sömürüldüğünü bir kez daha ortaya koydu. Toplam 117 deneğe ulaşılan ankette çocuk ve genç işçilerin belirlenen asgari ücretin altında çalıştırıldıkları, birçoğunun iş hayatına 5-12 yaşları arasında başladığı belirlendi.
İstanbul Barosu’nda anket hakkında bilgi veren İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, “Araştırmalar, çocukların çocukluğunu yaşayamadığını, emeklerinin sömürüldüğünü gösterdi” diyerek sonuçları Çalışma Bakanlığı’na ulaştıracaklarını söyledi.
TÜRKİYE GERÇEĞİ
Türkiye’nin kalkınmada en ileri düzeyde olan Marmara Bölgesi’nde bulunan Çanakkale’de yapılan araştırma, Türkiye gerçekliğini gözler önüne serdi.
Ankete göre görüşülen deneklerden 24 kişinin 18 yaş üstü olduğu, 54 kişinin 15’ini tamamlamamış, 14 kişinin ise 14 yaşını tamamlamış olduğu saptandı. Geriye kalan 26 denek ise yasal sınırların dışında kalıyor. Resmi Gazete’de yayınlanan Çocuk ve Genç İşçiler Yönetmeliği’ne göre 15 yaşını tamamlamış çocuklarda ilkokulu bitirme şartı aranıyor. 14 denekten 3’ünün ilkokulu bitirmedikleri görülüyor.
MOLALARI YOK
Asgari ücret bakımından değerlendirildiğinde ise 16 yaş altı işçilere ödenmesi gereken aylık net ücret 387.34 YTL. Fakat anket sonuçları, çocuklara verilen aylıkların bu sınırın çok altında kaldığını gösteriyor. Alınan aylıklar 80-360 TL arasında değişiyor. 16 yaş altı gençlerin yüzde 51’i asgari ücretin altında kalıyor. Anayasa’nın 4857 sayılı İş Kanunu’nun 73. maddesine göre 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılması yasak. Araştırma sonuçları, 1994 yılında veya daha sonra doğmuş 39 denekten 7 adedinin ağır işlerde çalıştırıldığını, 2000 yılında doğmuş olan ve yine 1998 yılında doğmuş olan 2 adet deneğin ise oto tamirinde çalıştıklarını gösterdi.
5 YAŞINDA ÇALIŞMAYA BAŞLIYORLAR
İş Yasası’nın 61. maddesine göre yedi saatten fazla işlerde 1 saat dinlenme molası verilmesi gerektiği belirtilse de 117 denekten 29 adedinin yedi buçuk saatten fazla çalıştığı, fakat 1 saatten az dinlendiği görülüyor. Araştırmalara göre 117 denekten 53 adeti çalışmaya 5-12 yaşları arasında başlamış. Çocuk ve genç işçilerin yüzde 23’ü boş zamanlarının olmadığını söylüyor. Avrupa Birliği’nin bu koşullarda Türkiye için bir hayal olduğunu anlatan Aydın, tam bir sömürge düzeni oluşturulduğunu, ailesine destek olmak için çalışmak zorunda kalan çocukların sömürüldüğünü söyledi.
Metropol Marmara Bölgesi’nde bu sonuçları elde ettiklerini, doğu bölgelerinde durumun daha vahim olduğunu anlatan Muammer Aydın, anket sonuçlarının Türkiye gerçeğini ortaya koyduğunu belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)