30 Mayıs 2009 Cumartesi

TAMİL KATLİAMİNDA BM SUÇ ORTAĞI

En az 20 bin sivilin yaşamını yitirdiği katliama ses çıkarmayan BM’nin, bölgedeki sivil katliamında kayıpların daha fazla olmasını beklediği açıklandı. Tamil ülkesinde yaşanan katliama bir tek cılız ses BM’den çıkmıştı. Yaşanan trajediyi ‘kan gölü’ne benzeten BM’nin aslında timsah göz yaşı döktüğü iddia edildi. ANF’den Delil Fırat’ın haberine göre, bu iddialar Fransız Le Monde ve İngiliz The Times gazeteleri tarafından ortaya atıldı. ANF’nin haberinde her iki gazete de iddialarını bölgedeki yetkililere dayandırıyor.
Tamil ülkesinde özellikle son dört ayda yaşanan katliamı araştıran Le Monde gazetesi, katliamın boyutlarını gösteren yüksek rakamlar, cevap verilmeyen raporlar ve gözardı edilen insani bilançolara ışık tuttu.

Final saldırısı öncesi rakamlar

Gazete, Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (LTTE) ile ordu arasındaki savaş boyunca bölgedeki BM çalışanları, sivil toplum örgütleri, doktorlar ve rahiplerden bilgi aldı. Bu bilgilere göre, 20 Ocak ve 13 Mayıs (final saldırısından bir hafta önce) arasında 678’i çocuk 7 bin 720 kişinin öldüğü, 2 bin 384’ü çocuk 18 bin 465 kişinin yaralandığını belirtildi.

Bir BM çalışanı, bu rakamların sistematik olarak silinme teşebbüsünde bulunulduğuna dikkat çekiyor.
Gazete, bu rakamların dolaylı yollardan basına verilmeye başlanması ardından, BM’nin yerel koordinatörü Neil Buhne’nin bilançoları veren tek kişi olarak kaldığını ve kamu önünde diğer BM yetkililerinin sayılardan uzak durduğunu belirtti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, bu “güvenilir” verileri sunmanın, BM’nin sorumluluğu olduğunu belirterek, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve kabine şefi Vijay Nambiar’la ters düştü.

Katliamı izlemişler

Gazete, her ne kadar son günlerin ağır kayıplarını içermese de basında 7 bin 700 ölü rakamının referans alınmaya devam ettiğini ifade ediyor. Oysa Vijay Nambiar’a gönderilen son bilançoda ölü sayısının 20 bini aştığı belirtiliyor. Bu sayının metodolojik olarak 2008’de Darfur’da ölen 300 bin insanın altında olduğunu belirten gazete, başından beri BM’nin daha kötüsünü beklediğine işaret ediyor. Bölgedeki BM ve sivil toplum örgütü çalışanlarının umutsuz SMS’leri ile BM’yi haberdar ettiklerini belirten Le Monde, hastaneler bombalandığında SMS’lerin tek tek yüzlerce ölüyü saydığını anlatıyor. Gönderilen bazı SMS’lerden örnekler:
9 Mart’ta gönderilen bir mesaj: “Lütfen, Sri Lanka ordusundan durmasını isteyin.”
14 Mart: “Güvenlik alanı nerde?”
Kaosun ortasında 12 Mart: “Her iki taraf bize işkence yapıyor. “Biz öleceğiz! İki obüs 10 metre yakınımıza düştü.”
19 Mart: “Gençler savaşa getirildi, çok üzücü. Uluslararası toplumun reaksiyonu nedir?”
21 Mart: “Kurtulmaya çalışan yüzlerce insan yerel diktatörler tarafından durduruldu. Ne yaş ne de cins ayırt etmeden sopalarla dövüldüler. Ağlayışlarını duyuyorum.”
“Neden uluslararası toplum sessiz kalıyor?”

BM teşvik etti

Le Monde gazetesi, Birleşmiş Milletler’in elinde yaşanan katliama ilişkin belgeler olduğunu belirtti. BM, bölgedeki durumu uydudan izlediği ve ellerinde belge olduğu belirtildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir BM yetkilisi de Sri Lanka ordusunun BM’den güç aldığını söylüyor. Yetkili, “BM’nin en üst düzeyine verilen güvencelere rağmen, hükümet, bombardımanı hiçbir zaman durdurmadı, tek bir kez dahi” diyor. Le Monde, “BM, uluslar arası insan hakları ihlalleri kanıtlarını elinde bulunduruyor ama bunu büyük bir olay yapmıyor” diye kaydetti.

Le Monde, BM’nin baştan beri izlediği katliama ilişkin yalan bilgiler vermesine de dikkat çekti.
17 Mayıs günü El Cezire üzerinde Awad, hükümetin zafer açıklamaları doğrultusunda çatışma alanında neredeyse hiç kimsenin kalmadığını söylediğini hatırlatan Le Monde, “Ertesi gün 20 bin mülteci oradan çıktı” dedi. Bir BM sorumlusu, “Bölgeye bomba yağdırılması için hükümete verilen beyaz bir çekti” ifadelerini kullanıyor.

20 binden fazla sivil öldü!

BM’nin Tamil ülkesinde oynadığı rolü ‘büsbütün bir rezalet’ olarak niteleyen İngiliz Times gazetesi de ele geçirdikleri belgelere göre, katliamda en az 20 bin sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Gazetenin ele geçirdiği BM belgelerine göre yüz binlerce sivilin sığındığı çatışma olmayan bölgelerde, Nisan ayı sonuna kadar yaklaşık 7 bin sivilin öldürüldüğü belirtildi. Haberde, BM belgelerine göre daha sonra ölü sayısının çok arttığı ve 19 Mayıs’a kadar günde ortalama bin sivilin öldürüldüğü iddia edildi. Böylece ölü sayısının 20 bini geçtiği ileri sürülen habere göre, bir BM kaynağı, ölü sayısının daha fazla olduğunu söyledi.
The Times’ın haberinde, bu bilgilerin BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Sri Lanka ziyaretinde havadan çekilen fotoğrafların analizi, görgü tanıklarının ifadeleri ve uzmanlarca da desteklendiği belirtildi.

HABER MERKEZİ



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA