31 Mayıs 2009 Pazar

TÜRKİYE’DE ÇOCUK OLMAK ZOR

Yaklaşık 42 bin çocuğun sokaklarda yaşamak zorunda kaldığı Türkiye’de, mayınlı arazilerin oyun alanına dönüştüğü, 13 yaşında çocuğun iş cinayetine kurbat gittiği,
polisin okul basıp ilköğretim öğrencisinin kafasını pisuvarın içerisine soktuğu öğrenildi
Yurtta yaşanan son gelişmeler çocuk olmanın zorluğunu gözler önüne serdi. Doğu’da dün 13 yaşındaki bir çocuk iş cinayetine kurban giderken, sınır boylarındaki mayınlı arazilerin çocukların oyun bahçesi olduğu öğrenildi. Batıda 13 yaşındaki kız 7 bin TL karşılığı zorla annesi tarafından evlendirilirken Eskişehir'de okulu basan polis 14 yaşındaki çocuğun kafasını pisuvara soktu. Öte yandan İzmir'de ise oje süren arkadaşına gülen 10 yaşındaki E.Ç öğretmeni tarafından yüzü morluk içinde bırakılana kadar dövüldü.
Tüm bu yaşananlar Adalet Bakanlığı verilerine göre 42 bin çocuğun sokaklarda yaşadığı Türkiye'de çocuk olmanın zorluğunu birkez daha gözler önüne serdi.

13 YAŞINDA İŞ CİNAYETİ KURBANI OLDU
Mardin'in Nusaybin ilçesinde 13 yaşındaki çocuk, çalıştığı briket fabrikasındaki iş kazasında öldü. Edinilen bilgiye göre, Nusaybin Küçük Sanayi Sitesi'nde bulunan briket fabrikasında çalışan 13 yaşındaki Faruk Sönmez, pres makinesine ait bir cihazın başına çarpması sonucu ağır yaralandı.Fabrika çalışanlarınca Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Sönmez, kurtarılamadı.
Polis, iş kazasıyla ilgili fabrikada çalışan bazı işçilerin ifadelerine başvurdu. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

MAYINLI ARAZİLER OYUN ALANI
Mardin'in Nusaybin ilçesinde çocuklar tel örgüleri aşarak mayınlı sahaya girebiliyor. Kimi çocuk tarlaya giren hayvanını tarladan çıkarmaya çalışırken birçok çocuk ise tehlikenin farkında olmadan mayın tarlasında oyun oynuyor.
Bazı çocuklar ise harçlıklarını elde etmek için mayın tarlasına girip kember otu topluyor. Mayınlı sahanın içinde iyice açılan çocuklar devriye gezen ve nöbet tutan askerlerin ikazlarıyla hızla tarladan kaçmaya çalışıyor.
Tarladan topladıkları kember otunun kilosunu 1 liraya eczanelere sattıklarını söyleyen eden bir çocuk, bazı arkadaşlarının tarlada mayın patlaması sonucu yaralandığını belirtiyor. Tarlanın tehlikeli olduğunu bildiklerini, ancak harçlıklarını çıkarmak için bu işi yaptıklarını tehlikenin farkında olmadan anlatıyor.

KÜÇÜK KIZ 7 BİN TL’YE EVLENDİRİLDİ
Edirne’nin Meriç İlçesinde yaşı küçük kızlarını 7 bin TL karşılığında evlendiren aile ile evlenen kişi hakkında, çocuğun cinsel istismarı suçlaması ile soruşturma başlatıldı. Edirne’nin İpsala ilçesinde oturan H.Ç. İpsala Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak oğlu T.Ç.’nin 4 ay önce 13 yaşındaki R.A.’yı evlenmek amacıyla kaçırdığını ancak yaşı küçük olması nedeniyle ailesine teslim edildiğini yazdı. Savcılığa verdiği dilekçede H.Ç. küçük kızın daha sonra babası H.A. ve annesi N.A. tarafından 7 bin TL karşılığında 24 yaşındaki U.K. ile evlendirildiği yönünde şikayette bulundu.
Bunun üzerine İpsala Cumhuriyet Savcılığı kızın ailesi ve evlendirildiği iddia edilen U.K. hakkında küçük çocuğun istismarı suçlaması ile adli soruşturma başlatıldı.

POLİS ÇOCUĞUN KAFASINI PİSUVARA SOKTU
Eskişehir’in Beylikova İlçesi’nde görevli trafik polis memuru Y.Ö. oğlunu döven öğrencinin kafasını pisuvara soktu. Beylikova Mehmet Avdan İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki E.O. ile aynı okulun 7’inci sınıf öğrencisi; 13 yaşındaki K.Ö. kavga etti. Kavga sırasında E.O., K.Ö.’nün başını okulun erkekler tuvaletinde bulunan pisuvarlardan birine soktu. Akşam eve dönen K.Ö., durumu polis memuru olarak görev yapan babası Y.Ö.’ye anlattı. Baba Y.Ö. ertesi gün yazdığı dilekçeyi okul müdürüne götürerek E.O. adlı öğrenciden şikayetçi olduklarını ve hakkında gerekli işlemin yapılmasını istedi. Y.Ö.’nün birkaç gün sonra sivil kıyafetle okula gidip müdürle görüşürken, verdiği şikayet dilekçesinin işleme konulmadığını öğrenince sinirlendi. Y.Ö.’nün okulda gördüğü E.O. adlı öğrenciyi tuvalete götürerek başını pisuvara soktuğu ileri sürüldü.

GÜLDÜ DİYE ÖĞRETMENDEN DAYAK YEDİ
İzmir Konak’taki Turgut Reis İlköğretim Okulu öğrencisi Eren Ç.’yi oje süren kız arkadaşına güldüğü gerekçesiyle dövdüğü öne sürülen öğretmen E.Ö. hakkında soruşturma açıldı. Olay, geçen çarşamba günü Turgut Reis İlköğretim Okulu’nda meydana geldi. 3/C sınıfında okuyan 10 yaşındaki E. Ç., aynı sınıftaki kız arkadaşının ayak tırnaklarına oje sürdüğünü görünce güldü. Sınıf öğretmeni 56 yaşındaki E.Ö., iddiaya göre önce kulaklarını çektiği öğrenci E.Ç.’yi tokatlayıp yumruk attı. Öğretmeninden dayak yediği için hıçkırıklara boğulan E.Ç., ders bitiminde soluğu evinde aldı. Oğlunun yüzüyle kulağının arkasında oluşan morlukları görünce şoke olan anne Dudu Ç., öğretmenin dövdüğünü öğrenince polise başvurdu ve şikayetçi oldu.

42 BİN ÇOCUK SOKAKTA YAŞIYOR
Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 42 bin çocuk sokakta yaşıyor, yılda 7.000 çocuk tecavüz ve tacize uğruyor. Son 5 yılda, haklarında koruma kararı alınan ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda barınan toplam 14.398 çocuğun 2.678’i, yani yüzde 18,6’sının anne-babası tarafından ihmal veya istismar edildiği görülüyor Sokakta yaşayan çocukların yüzde 37’si Doğu ve Güneydoğu’dan göç etti.
Çocukların yüzde 11’i hiç okula gitmedi, yüzde 52’si madde kullanıyor. Sokakta yaşamakta en büyük etken ise aile içi şiddet olarak belirlendi.