27 Mayıs 2009 Çarşamba

SAĞLIKTA ÖZELLEŞTİRME ÖLÜM GETİRDİ...


Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi’nde yangın 8 Kişi Öldü...

(26.05.09) – Bursa’da 514 yataklı Şevket Yılmaz Hastanesi’nde gece saat 02.00 sıralarında çıkan yangın sonucunda 3’ü kadın olmak üzere 8 hasta hayatını kaybetti. Hastanenin havalandırma bölümünden yayılan duman, özellikle yoğun bakım ve yeni-doğan ünitelerine yayıldı. Yangından etkilenen 17'si çocuk 44 hasta, çeşitli hastanelere sevk edildi. Yoğun bakım ünitesinde ise toplam 16 hasta bulunuyordu.

Yangın sonucu yaşanan ölümler bir kez daha sağlıkta özelleştirme ve yıkım saldırılarına dikkati çekti.

Mimar Sinan Mahallesi’ndeki Şevket Yılmaz Hastanesi’nin zemin katındaki radyoloji servisinin kayıt bölümünde çıkan yangın, söndürülmesine rağmen yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak tedavi gören hastaların dışarı çıkarılması sırasında cihazların çalışmaması nedeniyle ölümler yaşandı.

28 Nisan’da yangın tatbikatı yapılmıştı

8 hastanın yaşamını yitirdiği Şevket Yılmaz Hastanesi’nde dört yıl önce de yangın çıkmış ancak ölüm olayı yaşanmamıştı. Hastanede ayrıca 28 Nisan 2009 tarihinde yangın tatbikatı düzenlenmişti.

Çıkan yangına ilişkin açıklamalarda bulunan hasta yakınları ise hastanede bulunan yangın tüplerinin boş olduğunu, jeneratörlerin çalışmaması nedeniyle de hastaların bağlı olduğu cihazların çalışmadığını aktardılar.

Yangına ilişkin gazetecilere açıklama yapan hasta yakını Mehmet Asım Bekaroğlu şunları söyledi:

"Doğum ünitesinde hastamız vardı, dün öğleden sonra 4 gibi sezaryenle doğum yapmıştı. Gece 2.30 gibi telefon çaldı, arayan gelinim 'Baba hastanede yangın çıktı, her yeri sardı' diye konuştu. Ben arabaya atlayıp hemen hastaneye ulaştım, ben hastaneye vardığımda dışarıdaydılar zaten.

4 kat yürüyerek indirmişler, asansörler kullanılmamış. Sezaryenel yeni doğum yapmış bir kadın merdivenlerden indirilmiş.

Gece o saatte eve döndük, sabah 6 sularında yeniden hastaneye geldik."

Yangın kapılarının açılmadığını söyleyen kalp-damar servisinde kalan hasta Halil İbrahim Parlak da yangın anını şöyle anlattı:

"Yangın kapıları açılmadı, açamadık. Elektrikler kesikti, belki de ondan olabilir. En sonunda kendi imkanlarımızla kapıdan çıkmayı başardık. Kendi yürüyerek bahçe dışına kadar gittim.”

Sağlık Bakanı’ndan yanıt yok!

Yangın sonucu yaşanan ölümlere ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gazetecilerin sorduğu soruları geçiştirirken Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe de tanıdık bir söylemle “her şeyin kontrol altında” olduğu mesajını verdi.

Yangının nedeni sağlıkta taşeronlaştırma ve özelleştirme

8 hastanın yaşamını yitirdiği Şevket Yılmaz Hastanesi’ndeki yangını değerlendiren Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan ve SES Bursa Şube Başkanı Candan Coşkun sağlıkta taşeronlaştırma ve kötü yönetim anlayışına dikkat çektiler.

Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan, olaya ilişkin yaptığı değerlendirmede yoğun bakımdaki hastaların dışarıya çıkarılmaşı sırasında solunum cihazlarının çalışmaması nedeniyle ölümlerin yaşandığını söyledi. Yaşanan ölümlerin sağlıkta kötü yönetimin sonucu olduğunu belirtti. Aslanhan, yaşanan ölümleri sağlıkta taşeronlaşmaya ve özelleştirmeyle ilişkilendirdi.

Sağlıkta piyasa mı kamu mu?

Aslanhan’ın gazetecilere yaptığı bilgilendirmede, hastanedeki havalandırma sistemlerinin farklı olması gerektiği ve mevcut hastane kablolarının özel maddeyle kaplı olması gerektiğinin altını çizdi.

Aslanhan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“…Burada da sağlıkta piyasalaşmanın bir sonucunu yaşıyoruz. Bu kaba piyasacı mantıktan vazgeçip hastaların da vatandaşların da düşünülmesi gerekir.

Hastaların bir tahliye planı yoktu. Ben de ölen hastamın adli notuna da yazdım. Tahliye süreci tam bir korku filmi gibiydi. Büyük bir hasta yoğunluğu vardı. Gördük ki Bursa’da nüfusa yetecek kadar yoğun bakım yatağı yok. Daha eski olan hastanelerde bundan daha kötü tablolar çıkabiliyor.

Bu hastanemize akıllı hastane dediler ama akılsız hastane çıktı. Havalandırma sistemi ve kablo sistemi bu olayı ortaya çıkarmış gözüküyor.

Bu hastanelerin periyodik bakımdan geçmesi gerekir. Bu maliyet gerektiriyor. Bu hastanelere işletme mantığı yapıyorlar. Başhekimler finansman eksikliğinden bahsediyorlar. Buraya bakım ve onarım ve teknoloji geliştirme için kaynak ayrılması gerekiyor. Hükümetin bunu değerlendirmesi gerekiyor.

İşin ucu 'sağlıkta piyasa mı kamu mu', yine bu tartışmaya geliyor."

Sağlıkta nitelik değil nicelik ön planda

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Bursa Şube Başkanı Candan Coşkun ise sağlıkta niteliğin değil niceliğin ön plana geçtiğini belirtti ve şöyle konuştu:

“Bunlar önceden önlemi alınması gereken, sağlık planlamaları yaparken dikkate alınması gereken konular. Ama ne yazık ki görüyoruz, burada kaybettiğimiz 8 canla öğreniyoruz ki sağlıkta niteliğin değil niceliğin ön plana geçtiği, yani sayıları arttırmaya yönelik piyasa mantığı ile üretim yapmaya yönelik bir işleyişin hakim olduğu bir hale gelmiş durumdayız.”

Bursa’da Şevket Yılmaz Hastanesi’nde çıkan yangında yaşanan ölümler sermayenin sağlıkta dönüşüm programı altında yeni ölümlere kapı araladığını gösterdi. Bursa’da 8 hasta sağlıkta ticaretin kurbanı oldu.