23 Mayıs 2009 Cumartesi

Kürt sinemasına Asya ve Amerika'dan yoğun ilgi

Asya'nın en büyük film festivali Pusan ile New York Sanat Müzesi Kürtsinemasına kapılarını açıyor. Cannes'da bulunan Uluslararası PusanFilm Festivali'nin direktörü Kim Ji-Seok, bu yıl yapacakları festivaleKürt filmlerine özel bir bölüm ayıracaklarını söyledi.

Bu yıl yapılan 62. Uluslararası Cannes Film Festivali'nde Kürt yönetmenlerin imzasını taşıyan 3 kısa 2 uzun olmak üzere toplam 5 filmgösterildi. Bahman Ghobadi, "Kasi Az Gorbehaye Irani Khabar Nadareh"ve Shahram Alidi, "Sirta la gal ba", uzun metrajlı filmlerle Cannes'da bulunurken, Ekrem Kiro, "Havina Sar" Babak Amini, "Angels Die in HeSoil", Sait Ferat Okçuoğlu da, animasiyon formatında "Ütopya" isimlikısa filmleriyle katıldılar. Hiç kimsenin desteğini almadan kendiçabalarıyla Cannes'da bulunan Kürt sinemacılar, birçok ülke sinemasının ilgi odağı oluyor.

Jİ-SEON:KÜRT SİNEMASI İÇİN ONUR BÖLÜMÜ AÇMAK İSTİYORUZ

Festivalde bulunan Asya'ın en büyük film festivali Uluslar arası Pusan Film Festivali Genel Direktörü Kim Ji- Seok, Kürt yönetmen Bahman Ghobadi ve yapımcı Mehmet Aktaş ile festivalin market bölümünde bir araya gelerek, bir görüşme yaptı.

Görüşmenin içeriğine ilişkin ANF'ye bilgi veren Kürt yapımcı Mehmet Aktaş, Pusan'ın direktörüyle yaptıkları görüşmede oldukça memnun ayrıldıklarını söyledi. Aktaş, Kim Ji-Seok'un görüşünü şu sözlerle aktardı: "Jim-Seok, bize Kürt sinemasını yakında izlediğini ve beğendiğini söyledi. Özellikle Bahman Ghobadi'nin filmleri kaliteli ve sinemasal açıdan etkileyici. Bu yıl yapılaclak Uluslararası Pusan Film Festivali'ne sen (Mehmet Aktaş) ve Bahman Ghobadi tarafından seçilecek 10 Kürt filmden oluşan özel Kürt sinema bölümü açmak istediklerini söyledi. Biz de sayın Jim-Seok'un bu talebini memnuniyetle kabul ettik. Ve kısa zaman diliminde Kürt filmleri arasında en iyi 10 film seçeceğiz."

Aktaş, benzer bir teklifinde New York sanat müzesinde de geldiğini söyledi. Müzenin müdürü kendilerine son 10 yıl içerisinde çekilen en seçkin fimleri istediklerini ve bunu düzenleyecekleri bir etkinlikle müzede göstereceklerini bildirdi.

AKTAŞ: DÜNYAYA AÇILMAK İSTİYORUZ

Yaşanan bu gelişmeler karşısında mutlu olduklarını belirten Aktaş, "Bu gelişme Kürt sineması için büyük bir başarı ve fırsat olacaktır" diye kaydetti. Korelilerin geçmişten beri Kürt kültürüne ve sinemasına özel bir ilgilerinin olduğunu ifade eden Aktaş, "Asya sinemasıyla Kürt sineması bir birine çok yakın olduğunu düşünüyorum. Film estetiği açısında da, yakınlıkları var. Çünkü her iki kültür de çok eskilere dayanıyor" dedi. Amaçlarının Kürt sinemasını Avrupa sınırları dışına çıkarmak olduğunu söyleyen Aktaş," Kürt sineması şimdiye kadar Avrupa'da büyük başarılar elde etti. Cennes, Berlinale ve Venedik gibi büyük festivallerde gösterildi, ödüller aldı. Ancak bu yetmiyor.

Avrupa dışına çıkmamız gerekiyor. Kürt sinemasını Asya ve Amerika olmak üzere dünya piyasasına açmamız gerekiyor. Bütün uğraşımız budur" şeklinde konuştu.

Kürt sinemasında yaşanan duruma da değinen Aktaş, çok sayıda gencin olduğunu ancak bunların kendi imkan ve olanaklar dahilinde çalıştıklarını söyledi. Aktaş, devamla şunları söyledi: "Bahman Ghobadi gibi bir yönetmen bile bu yöntem ile çalışıyor. Örneğin son filmi birçok zorluk ve ımkansızlıklar dahilinde yaptık. Hiçbir yerde yardım almadan bitirdik. Ama film şuanda 50 ülkeye satıldı. Bu büyük gelişmeler bizi sevindiriyor, mutlu ediyor."

ANF / 22.05.09