21 Mayıs 2009 Perşembe

ÇOCUKLAR ET YİYEMİYOR VE SÜT İÇEMİYOR

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 62 kiloya ulaşan kişi başına kırmızı et tüketiminin, Türkiye'de 12 kilo civarında bulunduğu bildirildi.
AB ülkelerinde kırmızı et, beyaz ete tercih edilirken, Türkiye'de beyaz et tüketim miktarının 17 kiloya yaklaştığı kaydedildi. Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Albayrak, yaptığı açıklamada, kırmızı et sektörünün, mevcut potansiyeline rağmen arzu edilen seviyede gelişmediğini belirtti. Türkiye'de 12 kilo olan kırmızı et tüketiminin, AB ülkelerinde 19,7 kiloya ulaştığını ifade eden Albayrak, domuz etiyle birlikte kişi başına kırmızı et tüketiminin bu ülkelerde 62 kiloya çıktığını ifade etti.
Albayrak, maliyetlerin düştüğü, rekabet gücünün arttığı beyaz et sektöründe, son 10 yılda üretimle tüketimin 4 misli arttığına değinerek, buna rağman beyaz etin, kırmızı etin yerine geçemeyeceğini öne sürdü. Beyaz et tüketim miktarının, AB'de kişi başına 23,4 kilo olduğunu dile getiren Albayrak, sağlıklı nesiller için kırmızı et tüketiminin önemine işaret ederek, gelişme çağındaki bir çocuğun, günde 100 gram kırmızı et alımıyla protein ihtiyacını karşılayabileceğini vurguladı.