21 Mayıs 2009 Perşembe

İran’a karşı ABD İsrail ortaklığı

İsrail basını, pazartesi günü Washington’da gerçekleşen ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu görüşmesinde, İran ve diğer Müslüman ülkelerin nükleer çalışmalarını yakından takip etmek üzere gizli bir çalışma grubu oluşturduklarını yazdı.
İsrail basını, pazartesi günü Washington’da gerçekleşen ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu görüşmesinde, İran ve diğer Müslüman ülkelerin nükleer çalışmalarını yakından takip etmek üzere gizli bir çalışma grubu oluşturduklarını yazdı.
Anlaşmaya göre ABD, İsrail’in yeni yönetimine İran’ın nükleer silah edinmesini önlemek için yardımda bulunacak. Obama, İran’ın nükleer silah edinmesini önlemek için askeri bir operasyonun karşısında olduğunu söylese de, İsrail hükümetine bu konuda yanında olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen İsrailli yetkililer, bu konuda oluşturulan çalışma grubunun özellikle İran’ın devam eden nükleer silahlar programını incelemeye aldıklarını söylediler.
Görüşmelerden sonra gazetecilere açıklama yapan Netanyahu, “Obama ile İran üzerine büyük bir anlaşma yaptık ve ABD başkanı, İran’ın büyük bir tehdit olduğunu kabul etti” dedi.
İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinin haberine göre ise CIA Başkanı Leon Panetta, Netanyahu’nun İran’a yalnız saldırmasının büyük bir sorun oluşturacağını söyledi. Panetta, İsrail hükümetinin uluslararası güçlerle iş birliği yapması durumunda ülkenin güvenliğinin daha iyi sağlanacağını iddia etti. (DIŞ HABERLER)
ABD’NİN FÜZE KALKANI İRAN’I durduramaz

NEW York merkezli East West Enstitüsü yayınladığı raporda, ABD’nin Doğu Avrupa’ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanının Avrupa’yı koruyamayacağını açıkladı. Enstitünün hazırladığı rapora göre İran, önümüzdeki 3 yıl içinde basit nükleer araçlara sahip olacak. Sonraki beş yıl içinde de Tahran, nükleer savaş başlıkları üretebilecek potansiyele sahip olacak. Uzmanlara göre İran’ın sahip olacağı kapasiteyi Doğu Avrupa’ya yerleştirilecek füze kalkanının engelleme şansı yok.
Raporda, “Kıtalararası füzelere sahip olmak isteyen ülkeler, bu füzelerin etkisini azaltacak çalışmalara karşı da önlem geliştiriyor. Muhtemel füze kalkanının İran’dan 2 bin km menzille Avrupa ya da ABD’ye yönelecek saldırıya karşı bir koruma sağlaması mümkün değil” denildi. Uzmanlar, “İran bir ton nükleer başlık taşıyabilen ve 2 bin km menzile ulaşabilen füzeleri 6-8 yıl içinde üretebilir. İran nükleer silah programı olmadığını iddia etse de devam edilen uranyum zenginleştirme çalışmaları, bu konudaki endişeleri artırmaktadır. 1010 kg değerindeki düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum, yüksek seviyede zenginleştirilmiş bir adet nükleer başlığa dönüştürülebilir” dedi. Raporda İran’ın dış destek alması durumunda süreyi hızlandırabileceğine dikkat çekildi.
Rus ve ABD’li akademisyen ve askeri uzmanların birlikte hazırladıkları “İran’ın nükleer ve füze potansiyeli” adlı çalışmada, Moskova’nın endişelerine de yer verildi. Moskova, ABD eski Başkanı George W. Bush döneminde projelendirilen çalışma ile Rusya’nın nükleer kapasitesinin tehdit altına alınacağını iddia ediyor. Raporda, “Polonya’ya kurulacak sistem milyar dolarlara mal olacak. Burada kurulacak on adet füzeden oluşan yapının çok hızlı bir şekilde artırılması mümkün. Bunun için sadece milyon dolarlar yeterli. Bu durumda Rusya’nın nükleer varlığı tamamı ile etkisiz hale getirilebilir” değerlendirmesinde bulundu.
İRAN UZUN MENZİLLİ FÜZE DENEDİ

İran, katı yakıtla çalışan karadan karaya uzun menzilli yeni bir füze denedi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, yurtiçi gezileri kapsamında gittiği Semnan eyaletinde halka hitaben yaptığı konuşmada, çok etkili özelliklere sahip yeni bir uzun menzilli füzenin başarıyla denendiğini söyledi.
Ahmedinecad, dün sabah fırlatılan “Siccil-2” adlı füzenin yüksek teknoloji ürünü olduğunu ve diğer füzelerle kıyaslanamayacağını ifade etti. Füzenin menzilinin iki bin kilometreden fazla olduğu kaydedildi.
Aynı özelliklere sahip “Siccil-1” füzesini 12 Kasım 2008’de başarıyla denediğini açıklayan İran, geçen yıl da Basra Körfezi’nde yaptığı tatbikatta iki bin kilometre menzilli “Şahap 3” füzelerinin yeni versiyonunu başarıyla denediğini bildirmişti.