23 Mayıs 2009 Cumartesi

İsrail zehirli atıklarını Filistin topraklarına döküyor


İsrailli şirketler çöp arıtma masraflarından kurtulmak için zehirli katı atık ve çöplerini her gün kamyonlarla Batı Şeria çevresindeki Filistin köylerine döküyor.

İsrail zehirli atıkları illegal olarak Filistinlilerin yaşadığı Batı Şeria'ya döküyor. Zehirli atıklar bölgede yaşayan Filistinliler arasında kanser, kısırlık ve mental rahatsızlıklara yol açıyor.

Press TV'ye konuşan Filistin çevre yönetimi direktör yardımcısı Cemil Ttoor, İsrail'in Filistinlilerin hayatlarını tehlike atma pahasına çöplerini Batı Şeria'ya dökerek çöp arıtma masraflarından da kurtulmuş olduğunu söyledi.

Mtoor, "Yıllardır, İsrail şirketleri katı ve tehlikeli çöpleri Batı Şeria'nın çeşitli yerlerindeki köylere döküyor. X-ray filmleri dökmek için Ramallah yakınlarındaki Shoukba köyü arazisini kullanıyorlar. Çevreye kanserojen maddeleri atıyorlar. Bu sebeple bir çok kişi astım bağlantılı hastalıklara yakalanıyor. " dedi.

Görgü şahitleri raporlarında, İsrail şirketlerinin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus'ta kuş gribi bulaşan binlerce tavuk leşini toprağa gömdüğü belirtildi. Filistin yönetimi İsrail çöp şirketleri ile işbirliği yapan bir kaç Filistinli'yi de tutuklayarak haklarında yasal işlem başlattı.

Filistinliler için bir başka problemli bölge ise İsrail nükleer reaktörü Dimona. Dimona, Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil'den sadece bir kaç kilometre uzakta. İsrail nükleer çalışmaları 1950'lerde Dimona reaktörünü inşa ederek başladı. ABD'nin de desteği ile Ortadoğu'nun tek nükleer silahlara sahip ülkesi haline geldi.

El Halil çevresindeki bazı küçük köylerde yaşayanlar, arazide betonla kapatılmış bölgeler tespit ettiler. Çalışmalarda bu bölgelerdeki radyoaktivite seviyesinin çok yüksek olduğu ortaya çıktı. Üzerleri betonla kapatılan yerlerin yakın çevresinde hiç bir haşere, sinek ve böcek yaşamıyor.

Dünya Bülteni / 22.05.09