19 Mayıs 2009 Salı

Kürt sorunu için harekete geçtiler


KÜRT sorununda diyalog sinyalleri aydınları da harekete geçirdi. Türk Tabipler Birliği, KESK, DİSK ve çeşitli çevreler demokratik çözüm için siyasi partilerle görüşme hazırlığında. Oluşturulacak heyet TBMM’de grubu bulanan partiler DTP, MHP, CHP ve AKP ile görüşmeyi planlıyor. Programın önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy, Meclis’te bulunan iktidar partisi, ana muhalefet partisi ve diğer partilerle görüşmek için randevu talep ettiklerini kaydetti. Kürt sorunun ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu hatırlatan Gürsoy, sorunun çözümü için siyasi aktörlere görev düştüğünü belirtti. Bunun için de harekete geçtikleri ve Meclis’te bulunan siyasi partilerle görüşmek için randevu talep ettiklerini yineleyen Gürsoy, randevu taleplerine olumlu cevap gelmesi durumunda görüşmeye gideceklerini ifade etti.
BİR İLERİ BİR GERİ
Yerel seçimlerde DTP’nin bölgede ciddi bir oy artışı sağlaması ve belediye başkanlarının sayısını arttırması dikkat çekti. Ancak seçimin hemen ardından DTP’nin ileri gelen yöneticileri “PKK operasyonu” denilerek tutuklandı. Seçim öncesi Erbil’de yapılacağı ileri sürülen Kürt Konferansı ile ilgili tartışmaların ardından yaşanan bu gelişmeler çözüm konusunda hayal kırıklığı yaratsa da Genelkurmay Başkanı’nın aynı gün, yani 14 Nisan günü Türk halkı yerine “Türkiye halkı” demesi de dikkat çekti. Birkaç hafta sonra Gazeteci Hasan Cemal PKK yöneticilerinden Murat Karayılan ile görüşerek Karayılan’ın diyalog önerilerine yer verdi. Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilere “İster terör, ister Güneydoğu, ister Kürt meselesi deyin, bu Türkiye’nin en önemli meselesidir ve mutlaka halledilmelidir” dedi. DTP Gül’ün sözlerine destek verirken bu sefer yeni bir DTP operasyonu başladı ve DTP milletvekillerinin Meclis’ten polis zoruyla çıkartılarak ifade vermeye götürülmesi talepleri dile getirilmeye başlandı.
“Bir ileri bir geri” denebilecek gelişmeler kafaları karıştırırken aydınların girişiminin nasıl bir etki yaratacağı merak ediliyor.
(İSTANBUL)