21 Mayıs 2009 Perşembe

CİNNET VE SOYGUNUN SORUMLUSU BAŞBAKAN’DIR

TÜDEF Genel Başkanı Çetin, krizde herkes batarken bankaların kârlarını yüzde 33 oranında artırdıklarını belirterek, “Kredi kartı borcundan doğan cinnet, cinayet ve soygunların sorumluluğu Başbakan’dadır” dedi


Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, krizde tüketici, sanayici, esnaf ve ticaret erbabı batarken bankaların geçen yıla göre karlarını yüzde 33 oranında arttırdıklarını belirterek, “Kredi kartı cinnet, cinayet ve soygunlarının manevi sorumluluğu bakanlar ve başbakandadır” dedi.

‘KRİZİ FIRSAT BİLDİLER’
Krizin çıkmasına neden olan ve batan bankaların birçok ülkede zararlarını tüketicilerin sırtına yükleyerek kamulaştırıldıklarını ifade eden Çetin, “Ülkemizde ise krizde olağanüstü karlar elde ettiler. Önceki yıla göre net karlarını yüzde 33 arttırdılar.
“Özkaynak karlılıkları ise yine önceki yıla göre 70 baz puan arttı. Banka ve kredi kartı yasasını da ihlal ederek rastgele kredi kartı dağıttılar. Yüzde 11’le Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan aldıkları sanal paraları tüketiciye yüzde 65 faizle sattılar. 1 milyon 350 bin kişi bankalara borcu nedeniyle takiptedir” şeklinde konuştu.

‘BAŞBAKAN SOYGUNU ONAYLIYOR’
Yaşanan cinnet ve cinayet olaylarından iktidarın da büyük ölçüde sorumlu olduğunu söyleyen Çetin, tüketicinin alım gücünü arttıracak hiçbir önlem alınmadığını da belirtti.
Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emekliler ve asgari ücretle çalışan milyonlarca insan açlık ücretinin altında gelir elde etmektedir. Gerçek işsizlik oranı yüzde 20’lerin üzerine çıkmıştır. Hayatlarını sürdürebilmek ve ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için kontrolsüzce dağıtılan kredi kartlarına sarılmaktadırlar. Başbakan ise kredi kartı soygununu haklı görmektedir.”

‘YASAL DÜZENLEME YAPILMALI’
Acilen yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Çetin, şunları da kaydetti:
“TÜDEF’in, AKP Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın, CHP Milletvekili Esfender Korkmaz’ın ve MHP Milletvekili Yılmaz Tankut’un sunmuş olduğu yasa teklif taslakları hızla gündeme alınmalı ve parlamento tatile girmeden yasal düzenleme yapılmalıdır. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçları faizlerinden arındırılarak yıllık yüzde 3 faizle 24 eşit ayda ödeme kolaylığı sağlanmalıdır.
Kredi kartı aidat ve hesap işletim ücreti alımı durdurulmalıdır. Kredi kartı faiz oranı mevduat faizinin 2 katından yüksek olmamalıdır.”