28 Mayıs 2009 Perşembe

İsrail, ‘felaket günü’nü de yasaklıyor

İZLEDİĞİ radikal politikalarla dünyanın tepkisini çeken yeni İsrail hükümeti, bu kez de Filistinlilerin topraklarından sürgün edilişlerinin (nakba-felaket) yıldönümünde gerçekleştirdikleri anma törenlerini yasaklamaya çalışıyor. Pazar günü İsrail kabinesi tarafından kabul edilen tasarıya göre Filistinliler her yıl 15 mayısta gerçekleştirdikleri anma törenlerini bir daha düzenleyemeyecek. 14 Mayıs 1948’de bağımsızlığını ilan eden İsrail, savaş yüzünden topraklarını terk eden Filistinlilerin evlerine geri dönmelerine bir daha izin vermemiş ve 700 binden fazla Filistinli bir anda vatansız kalmıştı. İsrail de boşalan Filistin köylerini yerle bir etmiş, yerlerine Yahudi yerleşim birimleri kurmuş, sağlam evlere de Yahudileri yerleştirmişti.
TÖRENE KATILANA
ÜÇ YIL HAPİS
Günümüzde toprakları dışında yaşayan Filistinlilerin sayısı 5 milyona ulaştı. İsrail’in ırkçı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın partisi tarafından sunulan tasarıya sert tepki gösteren İsrail Parlamentosu’nun Arap milletvekilleri ise bu durumu bir zamanlar Güney Afrika Cumhuriyeti’nde uygulanan ırk ayrımcılığına benzetti. Gelecek hafta parlamentoya sunulması beklenen tasarının yasalaşması durumunda nakba anma törenlerine katılanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Seçim kampanyaları sırasında da Arapları hedef alan Lieberman, ‘Sadakat olmadan vatandaşlığa hayır’ sloganlarını dillendirmiş ve parlamentodaki 120 sandalyenin 15’ini kazanarak üçüncü parti durumuna gelmişti. Lieberman, sayıları 1.2 milyonu bulan ve İsrail sınırları içinde yaşayan Arapların İsrail yasalarına uymaması durumunda Batı Şeria ya da Gazze’ye gönderilmeleri gerektiğini söylemişti.
TARİHİ TATBİKAT
Öte yandan İsrail, pazar günü ülke tarihinin bugüne kadarki en kapsamlı sivil savunma tatbikatını yapacak. Tüm ülkede savaş hali uygulanacak 5 günlük tatbikatın, Gazze’de bir savaşın patlak verdiği, bu savaşın kuzey sınırına da sıçradığı ve hatta içerideki Filistinlilerin başkaldırdığı senaryosuna göre icra edilmesi planlanıyor. “Dönüm Noktası 3” adı verilen tatbikatta askerinden polisine, kurtarma kuruluşlarından ilk yardım örgütlerine ve İsrail vatandaşlarının bu durumda yapması gerekenlere kadar bir dizi sivil savunma uygulaması yerine getirilecek.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bunun aylar öncesinden planlanmış, her yıl yapılan rutin bir tatbikat olduğunu belirterek, amacın, acil durumda çeşitli cephelerde çalışacak sivil ve askeri sistemler arasındaki koordinasyonun sınanması olduğunu bildirdi. (DIŞ HABERLER)