26 Mayıs 2009 Salı

İsrail kendi bildiğini okuyor


Geçen haftaki, ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Washington’daki görüşmelerinden çıkan ana başlıklardan biri de İsrail’in Batı Şeria’da yaptığı Yahudi yerleşimlerinin inşası sorunuydu. Obama, Netanyahu’dan İsrail’in yeni yerleşim bölgeleri kurmamasını, var olan inşaat programının da durdurulmasını istemişti. İki lider arasında fikir ayrılığına neden olan konuyla ilgili İsrail cephesinden açık bir itiraz geldi.
İsrail’in Stratejik Sorunlardan Sorumlu Bakanı Moşe Ya’alon, ABD’nin kendi siyasetini İsrail’e zorlamasını kabul etmeyeceklerini, yerleşim inşaatlarının durmayacağını, ancak yasadışı Yahudi yerleşimlerine de izin verilmeyeceğini söyledi.
Ya’alon, bir İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun Obama ile yaptığı görüşmeyi değerlendirirken, “Yerleşimler hiçbir zaman, barış sürecinin başarısızlığının sebebi, barış önünde bir engel olmamıştır” dedi.
‘ÇEKİLEREK HAMASİSTAN’I ALDIK’
Ya’alon, İsrail’in 2005 yılında Gazze’deki yerleşimlerini boşaltmasına da atıfta bulunarak, “Hatta İsrail, Filistin topraklarından çekildiğinde de terör durmadı. Biz Yahudi toplumlarını Gazze’den söküp attığımızda da karşılığında ‘Hamasistan’ı aldık” diye konuştu. Ya’alon ayrıca, ulusal büyümeyi de dikkate alarak, yerleşimlerdeki inşaatları durdurmayacaklarını söyledi ve “Oralarda yaşayıp kendi hayatlarını sürdüren, çocuklarını büyüten insanlar var. Bunlar için ev gerekmiyor mu? Barışın gelmesini
önleyen bu konutlar değildir” dedi.
Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim oluşumlarıyla ilgili olarak da Ya’alon, hükümetinin yasadışı yerleşimlere izin vermeyeceğini ve bunu da geçen hafta ispatladığını söyledi. İsrail, geçen hafta Ramallah yakınlarındaki 7 barakadan oluşan bir yasadışı yerleşim oluşumunu boşaltmış; ancak güvenlik güçlerinin barakaları kaldırması ve buradakileri tahliyesinden birkaç saat sonra, yerleşimciler tekrar aynı yöreye gelerek yeniden baraka inşa çalışmalarına başlamışlardı.
GİZLİ OLMERT-BUSH ANLAŞMASI
İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinin üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayandırarak verdiği habere göre ise Netanyahu, yerleşim bloklarını Obama’ya onaylatmanın yollarını arıyor. Gazeteye göre Netanyahu, selefi Ehud Olmert ile ABD’nin eski Başkanı George W. Bush yönetimi arasında Batı Şeria’daki yerleşim sorunu üzerine yapılan gayriresmi bir anlaşmanın uzatılması ve Obama görüşmeleri için bir temel olarak kullanılmasının çaresine bakıyor.
İsrailli yetkiliye göre Olmert-Bush anlaşması, 2007 başında Annapolis Konferansı’nda İsrail, Filistin ve ABD arasında yapıldı. Netanyahu, bu konudaki bazıları yazılı, bazıları sözlü çeşitli görüşlerle ilgili son haftalarda bilgilendirildi.
BUSH, İSRAİL’İN ÇIKARLARINA SADIKTI
Yetkiliye göre Olmert’in yaptığı anlaşmalar, İsrail’in çıkarına olan ve Obama yönetimiyle anlaşabilmek için bir temel olarak kullanılabilecek başlıklar içeriyor. Hareetz’e konuşan yetkili, “Bush yönetimi hiçbir zaman İsrail’in tekliflerine biçimsel olarak yaklaşmadı ama pratikte İsrail’in çıkarlarına bağlı kaldı ve yeni yerleşim projelerini etkili bir biçimde eleştirmekten daima kaçındı” dedi.
Yetkiliye göre Olmert-Bush anlaşması, Batı Şeria inşaat projesini 4 kategoride ele alıyordu: İnşaatların Kudüs’ün etrafını sarması, yerleşimlerin büyük bloklar halinde yapılması, blokların dışarıya karşı izole edilmesi ve gayriresmi karakollar kurulması.
Annapolis Konferansı’ndan sonra anlaşmaya uygun olarak Olmert, Doğu Kudüs’te binlerce yeni binanın yapılmasına izin verdi ve Washington’dan bu yönde hiçbir ciddi eleştiri gelmedi. (DIŞ HABERLER)