15 Mayıs 2009 Cuma

Rus strateji belgesi: Enerji savaşı çıkacak

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, uluslararası ilişkilerin enerji savaşlarıyla belirleneceğini öngören yeni Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi'ni devreye soktu.
1997’deki belgenin yerini alan ve 2020’ye kadar devletin önceliklerini sıralayan yeni belgede, ‘Uluslararası politika Ortadoğu, Barents Denizi, Kuzey Kutbu, Hazar ve Orta Asya’nın da dahil olduğu enerji kaynaklarını elde etme üzerine yoğunlaşacak. Enerji kaynaklarını hırsla kontrol mücadelesinde ortaya çıkan sorunları askeri güçle çözme teşebbüsleri göz ardı edilemez’ denildi.

‘Rusya sınırlarında savaş çıkabilir’
Kremlin sitesinden yayımlanan 13 sayfalık belgede, ülke adı zikredilmeden ‘Rusya ve müttefiklerinin sınırları yakınındaki mevcut güç dengesi ihlal edilebilir’ ifadeleri kullanıldı. NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesi ‘Kabul edilemez’ diye nitelenirken, “Avrupa-Atlantik bölgesinde sadece NATO’ya dayalı mevcut küresel ve bölgesel yapıdaki istikrarsızlık, uluslararası güvenliğin garantisi açısından artan oranda tehdit” değerlendirmesi yapıldı.

‘Rusya silahlanma yarışına girmemeli’
‘Rusya’nın ABD ile eşit ortaklık arayışı içinde olacağı’ belirtilse de, Doğu Avrupa’ya Amerikan füze kalkanı konuşlandırma projesinin ulusal güvenliğe en önemli tehdit olacağı öngörüldü. ‘ABD’nin küresel çaptaki füze sisteminin unsurları Avrupa’ya konuşlandırılırsa küresel ve bölgesel güvenliği sürdürme şansı azalacaktır’ denildi. ‘Lider ülkelerin askeri alanda, özellikle stratejik nükleer güçler üzerinde üstünlük sağlama politikalarının da askeri tehdit arz edeceği’ belirtildi. ‘Rusya’nın stratejik silahlar alanında ABD ile nükleer eşitlik politikası izlerken pragmatik ve akılcı politikalar benimseyip pahalı silahlanma yarışından uzak duracağı’ da vurgulandı. (ap, afp)