26 Mayıs 2009 Salı

Öcalan'dan PKK'ya 'saldırıya geç' mesajı

Hürriyet gazetesinin dünkü haberine göre İmralı'daki ilave cezaevi inşaatı haziran ayında bitiyor. Yeni bölüme 6-8 mahkûm gönderilecek. F tipi cezaevlerinde olduğu gibi Öcalan ve yeni gelen mahkûmlar havalandırma saatlerinde birbirleriyle görüşebilecekler.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ile Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, önceki akşam Roj TV'de yaptıkları açıklamada Kürt sorununun çözümü konusunda varolduğu belirtilen mutabakatın işlemesi için operasyonların durdurulması gerektiğini savundu. DHA'nın dünkü haberine göre Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en azından adım attıklarını, önlem alacaklarını ima eden sözler kullanması gerektiğini söyleyerek "Aksi halde bunu başka türlü okumamız mümkün değil. Yapılan açıklamalara inanmak bizi çok iyi niyetli, saf tutuma götürür. Bu, çok tehlikelidir. Meseleye topyekûn bakıyoruz. Görünen o ki, varılan mutabakatta Kürt sorunu ile ilgili adım atılacaksa muhatapsız atılacak. Adımlar muhatabı tasfiye etmeye, baskı altına almaya yönelik görünüyor" diye konuştu.

KUZEY IRAK

Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, İsveç'in Erbil'de fahri konsolosluk açacağını söyledi. Peyamner Ajansı'nın dünkü haberine göre Debbağ, "Irak bakanlar kurulu Sayın Karl Asargurd'un Erbil konsolosu olmasını onayladı" dedi.

Fırat Haber Ajansı'nın dünkü haberine göre 25 Temmuz'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin dışında Helo İbrahim Ahmed, Kemal Mirawdeli ve Hisen Germiyani yarışacak.

PKK

Öcalan, "Birçok operasyon yapılıyor. Meşru savunma çok önemlidir. Bir böcek bile kendini savunmak için çırpınır. Bir gül dahi kendini savunmak için etrafında dikenler oluşturur. Benim meşru savunma ile ilgili görüşlerimi DTP'den Kandil'e kadar kimse yanlış anlamamalıdır. Ben meşru savunma derken kendilerini savunmasınlar demiyorum, hatta kendi savunmalarını kırk kat daha da büyütebilirler. Ben çatışmasızlık derken 'Meşru savunma yapmayın' demiyorum" dedi. Fırat Haber Ajansı'nın önceki günkü haberine göre Öcalan, kimsenin kendinden 1999'daki gibi "çekilme" kararı almasını beklememesi gerektiğini söyledi. Ağustos sonunda 1921 Anayasası'na dayanan bir çözüm planını açıklayacağını yineleyen Öcalan, "Muhatapsız bir çözüm olmaz. O şekilde barış gelmez" dedi.

PKK'nın askeri kanadı HPG, 17 Mayıs'ta Eruh'un Çırav Dağı'ndaki çatışmalarda Siirt Bölge Komutanı Şervan Sason (Niyazi Akın) ile 22 Mayıs'ta Lice'deki çatışmalarda YJA-STAR Askeri Konsey Üyesi Beritan Hevi (Leyla Şahin) ve Diyarbakır Bölge Komutanı Ali Gever'in (Ali Hasan İke) öldüğünü duyurdu.

PKK'nın kadın hareketi KJB tarafından dün yapılan açıklamada "30 yıllık savaş düzeyini katbekat aşacak bir savaşın da demokratik ve barışçıl bir çözüm sürecinin de eşiğindeyiz" denildi. Fırat Haber Ajansı'nın dünkü haberine göre açıklamada "1 Haziran çatışmasızlık kararına 5 gün kaldı. Devlet bu süreci nasıl karşılamaktadır? Kafalarda 'Çatışmasızlık sürecinin erken bitirilmesi mi isteniyor' sorusu doğuyor" denildi.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Kışanak ve Demirtaş'ın sözleri, KJB açıklamasına paralel şekilde PKK'nın 1 Haziran'a kadar ilan ettiği "çatışmasızlık" kararının uzatılması için Ankara'dan "jest" beklendiğini gösteriyor.

Yurtiçinde yoğun operasyonların sürdüğü, HPG'nin komutan düzeyinde ciddi kayıplar verdiği, Karayılan da dahil olmak üzere PKK yöneticilerinin son zamanlardaki çeşitli açıklamaları ve Öcalan'ın meşru savunmayla ilgili sözleri göz önüne alındığında örgütün 1 Haziran'dan sonra saldırıya geçeceği anlaşılıyor.

Ankara'nın PKK'yı askeri olarak etkisizleştirme kararlılığını fark eden Öcalan'ın "Kimse benden yurtdışına çekilme kararı almamı beklemesin" sözlerinin de teyit ettiği gibi yaz boyu sürecek büyük çatışma dönemini görerek söylemini sertleştirdiği, "Anayasaya birkaç şey koyun, bu iş çözülür" noktasından "muhtariyet" kavramını öne çıkardığı 1921 Anayasası'ndan başka bir şey kabul etmeyeceğini ilan noktasına geldiği yani siyasi çıtayı yükselttiği görülüyor.

Bütün parametreler, bir mucize dışında, "sıcak" yaza işaret ediyor.

Cevdet Aşkın

Referans / 26.05.09