8 Mayıs 2009 Cuma

Ankara'dan, 'koruculuğa devam' ve DTP'ye 'PKK'dan ayrıl' mesajı

KUZEY IRAK GÜNCESİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'le dün yaptığı 1 saatlik görüşmede, demokrasi standardı yükseldikçe Kürt sorunu dahil tüm sorunların otomatik olarak sorun olmaktan çıkacağını belirtti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Cumhurbaşkanı Gül, "Terör olduğu sürece demokrasinin kökleşmesi zorlaşır. Bu yüzden terörü kesin bir dille dışlamak lazım" dedi.

Gül, Türk'e şunları söyledi: "Siz, belli bölgenin değil Türkiye'nin partisisiniz ve Türkiye milletvekilisiniz. TBMM'de sadece bir soruna odaklanmak yerine ülkenin bütün sorunlarıyla ilgilenmeli ve çözümüne katkıda bulunmalısınız. Diyalog zemini oluşturulmasını karşıdan beklemek yerine siz de yaratmalısınız."

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ise görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada anayasa değişikliği konusunda sorunların demokratik yollardan çözümüne ilişkin düşüncelerini aktardığını söyledi. Türk, "Yaşadığımız acılar ve sürecin daha demokratik, barışçı sürece evrilmesine ilişkin düşüncelerimi söyledim" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Mazıdağ katliamının münferit bir olay olduğunu söyleyerek "Koruculuk sistemi ıslah edilebilir ya da kaldırılabilir. Tepkisel karar vermemeliyiz. Bir olayla sistem eleştirilmemeli. Sadece bu sebeple koruculuk sistemini kaldırmak doğru değil" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül de koruculuk sisteminin Türkiye'de büyük bir sistem olduğuna dikkat çekerek "Aksaklıkları varsa gözden geçirilebilir. Sistemin eksiklikleri neyse bunlara bakılabilir. Çünkü bu, nihayetinde güvenlik boyutu olan bir meseledir" dedi.

KUZEY IRAK

Peyamner Ajansı'nın dünkü haberine göre Irak Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ferec Heyderi, "Kürdistan Bölgesi Başkanlık seçimleri ile Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimi aynı gün içerisinde yapılacaktır" dedi. Parlamento seçimlerinin 25 Temmuz'da yapılacağı daha önce ilan edilmişti.

PKK

PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, Türkiye'de gerçek bir liderin olması halinde sorunun 24 saat içinde çözüleceğini söyledi. Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal'in dünkü yazısına göre Karayılan, "Biz yerel seçimlerle birlikte bir yumuşama beklerken tam tersi oldu. DTP'ye dönük operasyon, bastırma başladı. Bu bir 'siyasal katliam'dır. Olmaz böyle şey. Oysa biz yumuşama beklentisiyle 1 Haziran'a kadar uzattık eylemsizliği, ateşkesi" diye konuştu.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Gül'ün görüşmeye ilişkin sözleri, Ankara'nın PKK ile Kürt sorununu birbirinden ayırma ve birincisini askeri olarak, ikincisini ise "ani" ve "hızlı" değil zamana yayarak çözme stratejisini özetliyor.

DTP'nin "bölge" değil Türkiye partisi olması ve PKK ile arasına mesafe koyması gerektiğine dikkat çeken Gül, Ankara'nın PKK'ya karşı askeri çözüme kilitlendiğini hissettiriyor.

Türk'ün Gül'le görüşmesinin sonucu, verilen mesajlar itibariyle DTP ve PKK açısından bir ilerlemeye değil, tam tersine 29 Mart'ı "kalk borusu" olarak algılayan Ankara'nın "atak tutumuna" işaret ediyor.

Ankara'nın seçimlerden önce şubat ayında askeri çözüme kilitlendiğini gösteren işaretleri doğru okumamanın düş kırıklığını yansıtan Karayılan'ın sözleri, örgütün "çatışmasızlık" kararını 1 Haziran'dan sonraya uzatmakta zorlanacağını hissettiriyor.

Çiçek ve Gül'ün koruculuk sisteminin "revizyonu"na ilişkin sözleri, katliam nedeniyle koruculuk sistemine karşı oluşan kamuoyunun "tansiyonunu" düşürmeyi hedefliyor.

Hem Çiçek hem de Gül'ün asıl olarak sistemin devamını vurgulayan sözleri, Kuzey Irak da dahil olmak üzere PKK'ya kapsamlı harekâtın eşiğinde olan Ankara'nın askeri gereklilikleriyle paralellik arz ediyor.
Cevdet Aşkın
Referans / 08.05.09