9 Mayıs 2009 Cumartesi

Direnişçi işçiler kapıya dayandı

MERSİN Limanı’nda sendikalı oldukları için işten atılan AKANSEL işçilerine sabah saatlerinde polis saldırdı. Yükleme-boşaltma bölümlerinde 80’e yakın sendikalı işçinin işten atılmasıyla başlayan gerginlik, polisin müdahalesiyle had safhaya ulaştı. Saldırıda öğrenci Nuray Koç gözaltına alındı.
Daha önce işten atılan 124 işçi ise yeni işçilerin atıldığını öğrenince MIP yönetimiyle görüşmek istedi. Görüşme taleplerinin her defasında geri çevrilmesine tepki gösteren işçiler, bunun üzerine MIP yönetim binası önünde oturma eylemine başladı. Mersin emek ve demokrasi güçleri ile öğrencilerin de yoğun katılımla destek verdiği eylemde, işçiler, işlerine dönmek için eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. İşçiler, eş ve çocuklarıyla gerçekleştirdikleri eylemde, “Ya bizi işe alın ya da bizi öldürün” diye bağırdı.
“Evimize ekmek alamıyoruz. Faturaları yatıramadığımız için elektrik ve suyumuza kesiyorlar. Çocuklarımız okula aç gidiyor” diyen işçi eşleri, bu sorunun bir an önce çözülmesini istediler. Israrlı tutumlarını sürdüren işçiler, MIP yönetiminin görüşmeyi kabul etmesini sağladı. MIP yönetimi ve limandan sorumlu vali yardımcısıyla uzun süre görüşen TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, çıkışta kısa bir açıklama yaptı. Yılmaz, MIP yönetiminin, sorunun çözümü konusunda liman ortakları Singapurlu PSA ve Türkiyeli AKFEN yönetimiyle görüşme sözü verdiğini söyledi.
Somut çözüm çıkmamasına tepki gösteren işçiler, alkış ve sloganlarıyla protestolarını artırdılar. Eylem yaklaşık 5 saat sürdü. (MERSİN)