4 Mayıs 2009 Pazartesi

Operasyonlara karşı açlık grevi

Demokratik Toplum Partisi (DTP) yöneticileri ve üyeleri, Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda iki gün sürecek açlık grevine başladı.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) yöneticileri ve üyeleri, Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda iki gün sürecek açlık grevine başladı. DTP’ye yönelik operasyonları protesto etmek ve Kürt sorunundaki gelişmelere dikkat çekmek için başlatılan açlık grevine katılmak için bölge illerinden ve batıdan binlerce kişi Diyarbakır’a geldi. İki gün sürecek olan açlık grevine katılmak üzere DTP eş başkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna ile DTP’li milletvekilleri ve DTP’li belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişi Koşuyolu Parkı’nda buluştu. Eylemi EMEP il yöneticileri, GYK Üyesi İlhan İlbay ve Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin de ziyaret ederek destek verdiler.
14 Nisan’da DTP’ye yönelik başlatılan operasyonda 52 kişinin gözaltına alınmasının ve devam eden gözaltıların protesto edilmesi amacıyla DTP tarafından iki günlük açlık grevi başlatıldı. Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü talebinin de vurgulandığı eylemde, “Çocuklar bizim geleceğimiz”, “Tek taraflı ateşkes karşılık bulsun” dövizleri ile “Onlar irademizdir, direnerek sahipleneceğiz”, “Hevale me irada hemu gele mene”, “Siyasi ve askeri Ergenekonculara hayır” yazılı pankartlar açıldı. Parktaki saat kulesine asılan “DTP’yi susturma silahları sustur, diyalogun önünü aç” pankartı ise dikkat çekti. Parktaki DTP’li görevliler de “Edi bese, Kürt sorununa demokratik çözüm” yazılı beyaz önlükler giydi. Kadınların ve gençlerin yoğun katılım gösterdiği eyleme katılanlar başlarına kırmızı bandajlar taktılar.
DAĞI GÖSTERİYORLAR
Alanda bir açıklama yapan DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, yerel seçimlerden sonra DTP’ye yönelik operasyon başlatıldığını belirterek, partilerine yönelik darbe ile dağa çıkmanın teşvik edildiğini söyledi. Operasyonu, kendi siyasal çizgilerine, halkın iradeleşmesine, barışçıl özlemlerine karşı girişilen ve siyasal ahlaka sığmayan bir saldırı olarak gördüklerini söyleyen Türk, “Son yıllarda Türkiye demokrasisinin gelişim ya da gerileme ölçüsü olan Kürt sorununun çözümü ve muhatabı tartışmalarında adres olarak ortaya çıkan partimiz DTP’ye yönelik bu darbenin doğru olarak okunması, halkların özgür geleceği açısından belirleyici olacaktır. Unutulmamalıdır ki, bugün yaşanan acı, karmaşa ve gözyaşında, devletin izlediği inkar, asimilasyon ve bunun yarattığı şiddet temel nedendir. Bu sorun, özü itibariyle Türkiye’nin demokrasi ve Kürt halkının özgürlük sorunudur” dedi.
DTP’Yİ DEĞİL
SİLAHLARI SUSTURUN
Kürt sorunu gibi toplumsal sorunlarda köklü çözüm gelişebilmesi ve bu çözümün demokratik bir bütünlük içinde gerçekleşebilmesinin, halkın tercihi ile açığa çıkan siyasal iradenin dikkate alınması ile sağlandığını dile getiren Türk, “Kürt sorunu da bu yaklaşımla çözülebilir. Kürtler 30 yıldır yürüttükleri demokrasi ve özgürlük mücadelesinde her türlü örgütlülük ve çözüm iradesini olabildiğince güçlü bir şekilde açığa çıkartmıştır. Bu operasyon, devletin ‘sahte Kürt’ yaratma çabasını kaybettiği, ‘özgür Kürt’ün kazandığı bir seçim sonucu olarak ele alınmalıdır” diye konuştu. “Bu seçimde açığa çıkan demokratik siyasetin başarısını barışçıl bir zemine dönüştürme şansı veren PKK’nin 1 Haziran’a kadar sürdüreceğini açıkladığı çatışmasızlık kararı ve bu süreçte gelişebilecek diyalog ve uzlaşıya karşı da ağır bir darbedir” diyen Ahmet Türk, “Bu temelde hükümet, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünden yana olanlara bir cevap vermiştir. Biz, bu iki günlük açlık greviyle hem demokratik siyaset yönetim anlayışımızda ısrarlı olacağımızı, hem de demokratik siyasetin birer öncüsü, neferi ve yürütücüsü olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz ve diyoruz ki: DTP’yi susturma silahları sustur. Barış için diyalogun önünü aç! İradesiz ve siyasetsiz bir Kürt olmayı asla kabul etmeyeceğiz. Onurlu bir yaşam onurlu bir duruştur. Bu nedenle buradayız. Ya onurlu bir yaşam ya hiç. Ya özgür iradeye dayalı demokratik bir siyaset ya da hiç” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
İMZA KAMPANYASI
DTP’liler, Kürt sorununun barışçıl yöntemler ile çözülmesi için imza kampanyası başlatıldı. Açlık grevi boyunca sürecek kampanya sonucunda toplanan imzalar, Cumhurbaşkanlığı,Başbakanlık, TBMM Başkanlığı ve Avrupa Parlamentosu’na gönderilecek. DTP tarafından imzaya açılan metinde, Kürtlerin 29 Mart seçimlerinde Kürt sorununun barışçı yöntemlerle çözülmesi mesajı verdiği belirtildi. Hükümetin verilen barışçıl mesajları dikkate almadığıda metinde yer aldı. DİYARBAKIR