27 Temmuz 2009 Pazartesi

ABD’NİN ‘EMPERYAL’ GÖZÜ ASYA’DA

Rusya, Çin ile Asya’da ortak askeri tatbikata başlarken, ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Asya turuna çıktı. “ABD yeniden Asya’da” diyen Clinton, “Asya’daki ABD savunma şemsiyesinin genişletileceğini ve İran’ın komşularının silahlandırılacağını” söyledi
ABD yönetiminin hedefindeki yeni bölge Asya kıtası, son dönemlerin en yoğun diplomatik trafiğine sahne oluyor. Barack Obama yönetimi, kısa süre içinde ikinci kez Dışişleri Bakanı Clinton’ı Asya’ya gönderdi. Clinton, yaptığı ikinci Asya ziyaretinin ikinci ayağı olan Bangkok’ta, “ABD yeniden Asya’da” mesajı verdi. Clinton, “Obama’yla birlikte bu bölgeye büyük önem veriyoruz. ABD’nin bu bölgeyle ilgili olması gerektiğine yürekten inanıyorum” dedi. Clinton, Dışişleri Bakanı olarak da ilk dış seyahatini, ABD dış politika geleneğini ters yüz ederek, Kanada yerine Asya’ya yapmıştı. Asya ziyareti kapsamında önceki gün Hindistan ile nükleer silah anlaşması yapan Clinton, ülkesinin İran’ın nükleer çalışmaları ile mücadele yollarını da anlattı. “Nükleer eşiği” geçmenin İran’ı daha güvenli hale getirmeyeceğini söyleyen Clinton, “Bölgedeki ortaklarımızın güvenliğini artırmak için harekete geçeceğimizi, üstelik karşı tarafı felce uğratacak şekilde yapacağımızı net bir şekilde belirttik” dedi.
Clinton, İran’a karşı Körfez ülkelerine silahlandıracağını ve bu ülkeleri İran’a karşı kullanacaklarını da belirtti. Clinton, “Eğer bölgedeki savunma şemsiyemizi genişletirsek ve Körfez ülkelerinin askeri kapasitesini daha fazla desteklersek, İran, zannettiği gibi nükleer silaha sahip olduğunda daha güçlü ya da güvenli olmaz, çünkü bölge ülkelerini sindiremez ve onlar üstünde baskı kuramaz” diye konuştu.
Rusya Suriye’deki askeri üssünü büyütüyor
Rusya, Savunma Bakanlığı, yaşanan krize rağmen, Suriye’deki Rus Askeri Deniz Filosu’nun genişletileceğini açıkladı. Suriye’deki askeri üssün Rusya’ya ne kadara mal olacağının henüz bilinmediğini aktaran Rusya Nezavisimaya gazetesi ise Rusya ve Suriye arasında askeri alanda gerçekleştirilen ortaklık ile askeri güçlerin kuvvetlendirilmesinin İsrail’in, Rusya’nın bölgede güçlenmesinden ve bölgedeki güç dengelerinin bozulmasından endişe duyduğunu aktardı.
***
Obama, Irak Başbakanı Maliki ile görüştü
Irak Başbakanı Nuri el Maliki Washington’da Barack Obama ile görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin ortak sorunları değerlendirdikleri belirtildi. ABD ve Irak’ın çok yakın ilişki içinde olduklarının belirtildiği açıklamada, iki ülkenin istikrarlı ve kendine yeten bir Irak kurmak için ortaklaşa çalıştıkları kaydedildi. ABD’nin Irak’ta 128 bin askeri bulunuyor.
Irak güçleri 30 Haziran itibariyle Irak’taki kentlerin güvenliğini ABD’den devraldı.
***
Rusya ve Çin tatbikat ile ABD’ye meydan okuyor
Çin ve Rusya’nın ortaklaşa yaptığı “Barış Misyonu 2009” tatbikatı başladı. Rusya’nın Habarovsk eyaletinde yapılan tatbikata Rus ve Çin ordularından toplam 2600 kişilik personel katılıyor. 40’tan fazla savaş uçağı ve helikopterinin kullanıldığı tatbikat, şimdiye kadar bölgede yapılan en büyük tatbikat olduğu bildirildi. Tatbikatın Rus komutanı Nikolay Makarov, tatbikatın sadece saldırı ve savunma tekniklerini değil, ayrıca olası bir ‘terör’ saldırısından sonra, saldırının bastırılması ve intihar eylemlerinin ardından yapılması gereken muhtelif askeri manevraları içerdiğini açıkladı. Tatbikatın ikinci bölümü, Çin’in kuzeydoğusunda bulunan Cilin eyaletinde devam edecek.
***
Biden, Ukrayna’da Rusya’ya sert çıktı
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, hiçbir ülkenin Ukrayna’ya ya da başka bir egemen devlete, hangi birliğe gireceğini, ya da kiminle dostluk kuracağını söylemeyeceğini belirtti. Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya’yı hedef alan Biden, Kiev’deki konuşmasında, ABD’nin kimsenin etkisi altında kalmadığını ve Ukrayna’nın da özgür seçimleri desteklediğini söyledi. Biden daha sonra Gürcistan’a geçti ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili ve Saakaşvili’nin istifasını isteyen muhalefet liderleri ile bir araya geldi.