29 Temmuz 2009 Çarşamba

'Ediş ve Ölmez asker kurşunu ile öldürüldü' iddiası

Şırnak'ın Beytüşşebap (Elkê) İlçesi'nde DTP'li Necman Ölmez ve Ferhat Ediş'in öldürülmesinde askerlere ait kurşunun kullanıldığını öne süren Ferhat Ediş'in kardeşi Nihat Ediş, 'Kardeşim öldürüldüğü yerde bir ağacın gövdesine saplanmış mermi bulduk. Bu mermi sadece askerlerin kullandığı M-16 silahının mermisidir' dedi.

Beytüşşebap (Elkê) İlçesi'nde DTP'li Necman Ölmez ve Ferhat Ediş'in öldürülmesine ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Olayda yaşamını yitiren Ferhat Ediş'in kardeşi Nihat Ediş, olayın üstünün kapatılmak istendiğini söyledi. Kardeşi ve akrabası olan Ölmez'in maddi nedenlerden öldürüldüğünün söylenmesinin doğru olmadığını ifade eden Ediş, kimsenin para için canını ortaya atmayacağını belirtti. Yaşanan olayın aydınlanması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Ediş, olayın olduğu bölgede savcılığın ardından kendilerinin de inceleme yaptığını ifade etti. Yaptıkları incelemede kardeşinin öldürüldüğü yerin hemen yanında bir ceviz ağacını saplanmış şekilde bir merminin bulduğunu belirten Ediş, merminin çelikten yapıldığını ve zırhlı araçlarda kullanıldığını belirtti. Merminin arka kısmının sekme sonucu ağaca saplandığını söyleyen Ediş, 'Bu mermi zırhlı araçlara ateş açmak için üretiliyor ve sadece askerin elinde olan bir mermidir. Hiçbir sivil insanın elinde bulunmayacak bir mermidir. Zaten sivil insanların kullanması yasaktır. Mermi M-16 tipi silahlarda kullanılıyor ve asker dışında kimsede bulunmaz. Bu ya askerdedir ya da asker birilerine vermiştir. Biz silahları iyi tanıyoruz ve merminin kimler tarafından kullanıldığı ortadadır' diye konuştu.

'Deliller görmezden gelindi'

Olayın yaşandığı yerde birçok delilin toplanmadığını belirten Ediş, merminin bile fark edilmediğini ve kendileri tarafından bulunduğunu ifade etti. İnceleme yapan savcının kendi kafasında soru işaretleri bıraktığını dile getiren Ediş, şunları ifade etti: 'Savcı beni arayarak olay yerine yaklaşmamamızı ve inceleme ekibinin helikopterler ile olay yerine geleceğini söyledi. Biz de deliller kararmasın diye olay yerine yaklaşmadık. Olay esnasında kardeşimin başına vurulan taşın üzerinde hiçbir şekilde parmak izi aranmadı. Savcıyı birçok kez ikaz ettim iyi inceleme yapması konusunda. Ancak hiçbir şekilde aldırış etmedi. Kardeşim olay yerine gelirken bisküvi ve kola getirmiş. Kola içtikleri bardaklara bile bakmadılar. Her şeyi yerinde bıraktılar. Araba bir şahıs tarafından ana cadde üzerinde tur atılmak suretiyle götürülmüş. Düşünün savcı onun üzerindeki parmak izlerini bile almadı. Direksiyona, kapıya ve vitese dokunmuştur o kişi. Ancak bunların hepsi görmezden gelindi. Öylesine bir inceleme yaptılar ve gittiler.' Olayın bir an önce aydınlanması gerektiğini dile getiren Ediş, ayrıca olay yerinde sadece 3 kişinin nöbet tuttuğunu söyledi.

'12 kişilik transit aracı olay yerinde görülmüş'

Bir nöbet yerinde, siyah ve beyaz bir mont, yöre halkının kullanmadığı kanlı peçete bulduklarına değinen Ediş, merminin hangi silahtan çıktığının ortada olduğunu ancak Adli Tıp raporunda bunun yazılmadığını söyledi. Olayda buldukları mermilerin Hançer Timi tarafından da kullanıldığını belirten Ediş, 'Görgü tanıklarının bize anlattığı kadarıyla içinde 12 kişinin bulunduğu bir aracın olayın yaşandığı saatte olay yerinde olduğu yönündedir. Ancak kaç kişinin içinde olduğuna ilişkin kesin bir şey yoktur. Taksiyi sürerek köyler arasında tur atan kişinin yöresel kıyafetli, pos bıyıklı birisi olduğunu söylediler. Ayrıca kardeşimi telefon açarak çağıran kişinin numarasına ulaştık. Turkcell hattına ait bir numaradır ve kayıtlarda kimin üzerine kayıtlı olduğu yoktur. Hatta geçen gece o numarayı aradık. Önce bizim yörenin Kürtçesi'yle konuşan bir erkek çıktı ve ardından yine Kürtçe konuşan bir kadına verdi. Ve kadın hemen telefonu kapattı. Bir daha ulaşamadık. Savcı da numarayı dinlemeye aldığını söyledi' dedi.

'DTP'li oldukları için onlarca kez tehdit edildiler'

Ediş'in amcasının oğlu ve Ölmez'in yakın akrabası olan Nihat Ediş de, Ölmez ve Ediş'in onlarca kez askerler tarafından tehdit edildiğini belirtti. Her iki kişinin de DTP'li oldukları gerekçesiyle ve özellikle seçim çalışmalarına katıldıkları için Andaç Bölük Komutanlığı askerleri tarafından öldürülmekle tehdit edildiğini iddia eden Ediş, bu yaptıklarından dolayı iki akrabasının da katledildiğini kaydetti. Son olarak Ediş ve Ölmez'in yapılan tehditler yüzünden da Berxbir Festivali'ne gitmediğini söyleyen Nihat Ediş, 'Her ikisi de DTP'ye çalışırsan işin kötü olur, başına bir iş gelir, kendine dikkat et, seni cezaevine atarız şeklinde tehdit alıyordu' diye konuştu.