30 Temmuz 2009 Perşembe

Iğdır'da 5 bin kişi polis infazını protesto etti

Iğdır'da önceki gün bir vatandaşın öldürülerek dereye atılmasını protesto eden 5 bin kişi yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe katılan Iğdır Milletvekilli Pervin Buldan, Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devletinin olmadığını söyleyerek, 'Önceki gün özel harekat timleri tarafından gerçekleşen infaz Türkiye'nin gerçek yüzünü ortaya koymuştur' dedi.

Iğdır'da önceki gün Yedikasım Mahallesi Kanal Başı Sokak'ta özel harekat timleri tarafından durdurulan araçta bulunan vatandaşın öldürülerek dereye atılması kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya DTP Iğdır Milletvekilli Pervin Buldan, DTP Iğdır Belediye Başkanı M. Nuri Güneş, Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan, DTP Kars, Erzurum, Iğdır, Ağrı il ve ilçe örgüt yöneticilerinin yanı sıra toplanan binlerce kişi DTP Iğdır İl Örgütü binası yanında bulunan Karanfil Sokakta bir araya geldi. 'Özgür Kimlik, özgür önderlik demokratik özerklik', 'Çözümün muhatabı İmralı'dadır', 'Berxwedan yoldaş ölümsüzdür' pankartları açılarak, '15 Ağustos Eruh'ta dirildik, yol haritasıyla İmralı'da özgürleşeceğiz', 'PKK halktır halk burada', 'Disa disa serhildan seroke me Öcalan', 'Iğdır'da akan kan yerde kalmayacak' dövizleri açılarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile PKK'nin bayrakları açıldı. PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıldı.

'Barış süreci baltalanmak isteniyor'
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından, basın açıklamasını yapan DTP Iğdır İl Başkanı Ahmet Barbaros, son dönemlerde Beytüşebap ve Iğdır'da yaşanan olayların provakatörlük niteliğinde olduğunu belirterek, geliştirilmek istenen barış sürecini baltalamaya çalışıldığını söyledi. Barbaros, ardından konuşan Iğdır Belediye Başkanı M. Nuri Güneş, Türkiye'de 30 yıldır devam eden çatışmaların ve operasyonların Türk ve Kürt halkına ve fayda sağlamadığını ve talep edilen onurlu bir barışın çok görülmemesi gerektiğini söyledi. Güneş, 'Türkiye'de bulunan tüm farklı kesimin geliştirilmek istenen barış sürecine katkı sunması gerekir' şeklinde konuşarak, 'Tüm provokasyonlara edi bes e diyoruz. 15 Ağustos'ta geliştirilecek olan yol haritasının tüm kesimler tarafından destekleneceğine inanıyoruz' dedi.
Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, İsmet Ablak ve Şırnak'ta iki DTP'linin öldürülmesinin provokasyon niteliğinde olduğunu belirterek, 'Geçen gün Iğdır'da yoldaşlarımız özel harekat timleri tarafından hunharca katledildi. Berxwedan yoldaş tutuklanabilinirdi, gözaltına alınabilinirdi, yargılanabilinirdi, ancak açık bir şekilde infaz edilmiştir' dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti olmadığını söyleyen Buldan, '1991'lerde Vedat Aydınlar'ın, Musa Anterler'in ve Mehmet Sincarlar'ın nasıl kafalarına sıktılarsa Berxwedan yoldaşımızın da kafasına sıkmışlardır. Onlar bunu bilmeliler ki Berxwedan yoldaşımızın arkasında milyonlarca Kürt halkı vardır' dedi.
Yapılan açıklamaların ardından yaklaşık 5 bin kişi infazın gerçekleştiği Doğubeyazıt Caddesi'nde bulunan Kanal Başı Sokağı'na yürüdü. Orda karanfiller bırakılarak, 'Şehid namirin' sloganları atıldı. Kadınlar ise ağıt yakarak zılgıtlar çekti. Bu arada basın açıklaması ve yürüyüş sırasında polisin yoğun önlem aldığı görüldü.

DİHA