22 Temmuz 2009 Çarşamba

Afganistan kan gölüne döndü

AFGANİSTAN’da Taliban militanlarının, ülkenin doğusundaki Gardez ve Celalabad kentlerinde düzenlediği saldırılarda en az 13 kişi öldü.
AFGANİSTAN’da Taliban militanlarının, ülkenin doğusundaki Gardez ve Celalabad kentlerinde düzenlediği saldırılarda en az 13 kişi öldü.
Yetkililer, 5 Taliban bombacısının Gardez’deki valilik binası, istihbarat dairesi ve emniyet müdürlüğüne düzenlediği saldırılarda, saldırganların yanı sıra 5 Afgan güvenlik görevlisinin öldüğünü bildirdi. Taliban Sözcüsü Zebiullah Mücahid, 15 intihar bombacısının Gardez’de saldırı düzenlediğini iddia etti.
Karakola saldırıda 2 polisin, istihbarat dairesine saldırıda ise 3 görevlinin öldüğü belirtildi. Valinin evine de roket saldırısı düzenlendiği kaydedildi.
Aynı saatlerde militanların yine doğudaki Celalabad kentinde saldırı düzenlediği, motosikletli iki saldırganla bir polisin çıkan çatışmada öldüğü ifade edildi.
ALMAN ASKERLERİ ÜÇ SİVİLİ ÖLDÜRDÜ
Bu arada, Kunduz Valisi Muhammed Ömer dün Alman Haber Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, bölgede görev yapan Alman askerlerin iki erkek ve bir çocuğu öldürdüğünü, iki sivili de yaraladığını söyledi.
Almanya askeri yetkilileri ise pazar akşamı yaptığı açıklamada, askerlerin bir genci öldürdüğünü, birisi ağır olmak üzere üç kişiyi de yaraladığını ifade etmişti. Ordunun açıklamasına göre, yaralılardan birisi hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetti.
Ordu yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, askerlerin kontrol noktasında dur uyarısına uymayan araca ateş açtıkları belirtilerek, araçta silahlı Taliban üyesinin olduğu iddia edildi. Araçta ölen ve yaralananlar arasında Taliban üyesinin olmaması ise “kaçtı” şeklinde geçiştirildi.
Alman askerleri ayrıca araçta çok sayıda bombanın olduğunu da ileri sürmüştü. Araçta hiç bir silahın bulunmaması da, dur ihtarına korktuklarından dolayı uymadıkları için sivillerin öldürüldüğü şeklindeki düşünceleri güçlendiriyor.
Ancak, bu Alman askerlerinin bölgede işlemiş olduğu ilk katliam değil. Geçtiğimiz yılın ağustos ayında da benzer bir şekilde bir kadın ile iki çocuk öldürülmüştü.
Alman savcılığı pazar günü gerçekleşen 3 sivilin öldürmesiyle ilgili olay hakkında soruşturma başlattı. Ancak daha önce açılan benzer bir soruşturmadan sonuç çıkmamıştı.
İNGİLTERE’NİN KAYBI 187 OLDU
Afganistan’da görev yapan bir İngiliz asker, ülkenin güneyindeki Helmand’da devriye gezdiği sırada öldürüldü. İngiltere Savunma Bakanlığı, bomba imha grubunda yer alan askerin önceki gün öğleden sonra öldürüldüğünü aktardı. Böylece, işgalin başladığı 2001’den bu yana Afganistan’da ölen İngiliz asker sayısı 187’ye çıktı.
Afganistan’da ölen İngiliz askerlerinin sayının artması üzerine İngiltere basını, askerlerin geri çekileceği tarihi sorgulamaya başlamıştı. (DIŞ HABERLER)