24 Temmuz 2009 Cuma

Demirel: Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür

Eski başbakanlardan Süleyman Demirel, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına karşı çıktı. Demirel, suçun ferdi olduğunu savunarak, askeri kurumların suç işlemeyeceğini iddia etti. Demirel, 'Bugün de devletin öldürdüğü ispatlanmış değil. Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir' dedi.

Türkiye'nin demirbaş burjuva siyasetçilerinden Süleyman Demirel, Ankara'da bir resepsiyonda 12 Eylül ile ilgili sorulara yanıt verdi. Evren, 'Kenan Evren yargılansın mı?' sorusuna, '12 Eylül'ün muhatabı benim. Darbeyi yapanlara referandumda yüzde 92 oy veren bu halk değil mi? Şu anda kullanılan Anayasa, o dönemin anayasası değil mi? O halde ne konuşuyorsunuz? 1983'den bu yana yapılmış tüm seçimler fiyasko mu yani?' yanıtını verdi.

Askerlerin suça karıştığı yönünde iddialar bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Demirel, 'Suç, ferdidir. Bir takım ferdi suçlar ele alarak kurumları suçlamanın anlamı yok. Devlet adam öldürmez, suçu ortadan kaldırmaya çalışır' değerlendirmesinde bulundu.

12 köy korucusunun 1994 yılında öldürülüp gömüldüğü iddia belirtilen Derecik Taburu'ndaki kazılarla ilgili olarak eski milletvekili Esat Canan'ın, kendisiyle görüştüğünü ve 'Demirel, bana 'devlet adam öldürmez' dedi' açıklamasında bulunduğunun hatırlatılması üzerine Demirel, 'Ne diyecektim? 'Devlet, adam öldürür mü?' diyecektim. Bugün de devletin öldürdüğü ispatlanmış değil. Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir' diye konuştu.

ANF