30 Temmuz 2009 Perşembe

Kemal Türkler davasında zamanaşımı oyunu mu?

Kemal Türkler davasına 'ödenek yokluğu' nedeniyle sanık getirilmeyince avukatlar araştırdı ve aslında ödeneğin olduğunu ortaya çıkardı. DİSK avukatları davanın zamanaşımına sokulmaya çalışıldığını öne sürüyor.

Eski Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kemal Türkler’in 1980 yılında öldürülmesine ilişkin davada, sanık Ünal Osman Ağaoğlu’nun 2 Temmuz’daki son celsede duruşmaya getirilmeme nedeni olanak gösterilen ‘ödenek yokluğu’ savunması asılsız çıktı. DİSK avukatları davanın zamanaşımına girmesinin hedeflendiğini öne sürüyor.

Türkler’i cinayetinin tetikçisi olduğu iddiasıyla yargılanan Ağaoğlu’nun beraat kararı Yargıtay’da ikinci kez bozulması sonrası dava Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanmıştı. Başka bir davadan ötürü Bandırma M Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Ağaoğlu, 11 Haziran’daki duruşmaya hukuk fakültesi sınavlarına girdiği için katılmazken, 2 Temmuz’daki celseye ise, cezaevinin mahkemeye gönderdiği yazıya göre, ‘ödenek yokluğu’ndan getirilmedi. Bu yüzden Ağaoğlu’nun bozma kararına ilişkin ifadesi alınamamış ve yargılamaya geçilememişti.

DİSK avukatı Nevdet Okcan, duruşma sonrasında bunu Adalet Bakanlığı’na sordu. Adalet Bakanlık Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü 15 Temmuz’da DİSK’e gönderdiği yanıtta, sanıkların duruşmalara getirilip götürülmesi için cezaevine 2009’da 96 bin 450 TL ödenek gönderildiği belirtildi.

Okcan, cinayetin 22 Temmuz 1980’de işlendiğini anımsatarak, sanık avukatlarının davayı zamanaşımını sokmak istediğini, kendi hesaplarına göre bu süre için bir yıl kaldığını belirtip şöyle dedi: “Bizce bu tür suçlarda zamanaşımını olmaz. Ama onlar zamanaşımına sokmak istiyorlar. Buna oynuyorlar tabi.”

Davayı takip eden avukat Rasim Öz ise amacın zamanaşımı değil, yedi TİP’linin katlinden ötürü Ağaoğlu hakkında kesinleşen cezaya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce (AİHM) verilen lehte kararın çıkmasını beklemek. Yedi TİP’li cinayetinde hakkında kesinleşmiş ceza bulunan Ağaoğlu, davayı AİHM’e taşımış, AİHM adil yargılanmanın ihlal edildiğini açıklamıştı.

Radikal / 30.07.09


--------------------------------------------------------------------------------