26 Temmuz 2009 Pazar

Guney Kurdistanda halk sandığa gitti

KUZEY Irak’ta halk, bölge başkanlığı ve genel seçimler için dün sandık başındaydı. 2.5 milyona yakın seçmen, bölgesel yönetimin başkanını ve 111 sandalyeli, parlamento üyelerini seçmek için oy kullandı.
KUZEY Irak’ta halk, bölge başkanlığı ve genel seçimler için dün sandık başındaydı. 2.5 milyona yakın seçmen, bölgesel yönetimin başkanını ve 111 sandalyeli, parlamento üyelerini seçmek için oy kullandı. Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Celal Talabani, bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile başbakanı Neçirvan Barzani oylarını kullandı. Oyunu kullandıktan sonra basının karşısına çıkan Neçirvan Barzani, seçimlerin gelecekleri için çok önemli olduğunu belirterek, herkesin sandık başına gitmesi çağrısında bulundu.
Bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani de oyunu kendi karargahında kullandı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Barzani, Bağdat’la sorunlar olduğunu, ancak bunların diyalogla çözüleceğini söyledi. 410 yabancı ve 17 bin 743 yerel gözlemcinin takip ettiği seçimlerde oy verme işlemi saat 18.00’de sona erdi. Seçimlerde parlamentonun 111 sandalyesinin yanı sıra bölgenin başkanı da ilk kez halkın oyuyla seçilecek. Başkanlık için yarışan beş adaydan Mesud Barzani, favori olarak gösteriliyor. Sonuçları iki ya da üç gün içerisinde açıklanması beklenen seçime, 41 parti 24 listeyle katıldı. Seçimde, yüzde 30 kadın kotası da bulunuyor. (DIŞ HABERLER)