27 Temmuz 2009 Pazartesi

YURT DIŞINA DİL ÖĞRENMEYE GİDEN ÖĞRENCİLER KÖLE OLDU

Türkiye'den Work and Travel (WAT) programıyla ABD'ye giden öğrenciler, kendilerine aracı şirketler tarafından iş bulunmayınca sokakta kaldı. Kriz nedeniyle pek çok yer yeni işçi almadığı için, kendilerine iş bulunacağı vaadiyle ABD'ye gönderilen öğrenciler, istihdam edilecekleri söylenen işyerlerinin kapısından çevriliyor. Yanında para ile gidenler ucuz otellerde konaklarken, çalışıp kazanacağı paraya güvenerek gidenler sokakta yatmak zorunda kalıyor.
Olayla ilgili konuşan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe; "Türk öğrencilere ABD'de 21'inci yüzyılda köle muamelesi yapılıyor" dedi. İş bulamayanların sokakta kaldığını, iş bulabilenlerin ise öldüresiye çalıştırıldıklarını aktaran Boztepe, durumu şöyle anlattı:


“KÖLELER BİLE KENDİ BİLETİNİ ALMIYOR”
"Olay tam bir dram. Türkiye'deki aracı şirketler iş bulma vaadiyle Türk gençlerini buraya getirip ortada bırakıyorlar. Havaalanında karşılanması gereken öğrenciler karşılanmıyor, sokaklarda yatmak zorunda kalıyorlar. İş bulma vaatleri ise boş çıkıyor. Öğrenciler ellerine tutuşturulan adreslere ulaşınca 'burada iş yok' cevabını alıyorlar. Ben geçtiğimiz hafta Virginia eyaletinde tesadüfen ‘Work and Travel’ programı kapsamında buraya gelen öğrencilerle tanıştım. Durumları içler acısıydı. iş bulmuş olanlar haftanın 7 günü, günde 16 saat asgari ücretin çok daha altında bir ücretle adeta Kunta Kinte gibi çalıştırılıyorlar. Türk öğrencilere ABD'de köle muamelesi yapılıyor. İş bulamayanlar ise sokakta"
WAT programı nedeniyle zor günler geçiren öğrenciler ise "Zamanında Afrika'dan gemilere doldurulup getirilen köleler, en azından bindikleri gemiye bilet almak zorunda bırakılmamışlardı." diye eleştiride bulundu.


1000-5000 ARASINDA FİYATLARA SAHİP
WAT programları, ajansa göre 1000-5000 dolar arasında değişen fiyatlara sahip. Bu program çerçevesinde ABD'ye gidenler, fazla mesai ücreti almamayı baştan kabul etmiş oluyor. Aracı kurum ile yapılan sözleşmeler, program dahilinde çalışmak için ABD'ye giden insanlar hakkında hiçbir yasal sorumluluk almıyor. Dolayısıyla, işveren ile WAT öğrencisi arasında iş kanunu çerçevesinde bir sıkıntı çıktığında, öğrencinin haklarını yasal olarak savunacak kimse bulunmuyor. Ayrıca, başka sayısız tehlike var. ABD'ye gidiş ile sosyal güvenlik sistemine dahil olma arasında çoğunlukla bir ay kadar süre bulunuyor. Bu süre içerisinde bir iş kazası geçirilmesi veya herhangi bir nedenle işsiz kalınması durumunda öğrenciyi koruyacak hiçbir sistem bulunmuyor. Öte yandan, WAT’ın bulduğu işler, ABD'de hiçbir beyaz Amerikalının tenezzül etmeyeceği, göçmenlere yaptırılan işler oluyor.