29 Temmuz 2009 Çarşamba

Zana’ya 1 yıl 3 ay hapis cezası

DEP Eski Milletvekili Leyla Zana İngiltere’de yaptığı bir konuşmada “İnsanlar için beyin ve yürek neyse Kürtler için de Abdullah Öcalan ve PKK aynı şeydir” sözlerinden dolayı “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
DEP Eski Milletvekili Leyla Zana İngiltere’de yaptığı bir konuşmada “İnsanlar için beyin ve yürek neyse Kürtler için de Abdullah Öcalan ve PKK aynı şeydir” sözlerinden dolayı “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen Zana’nın katılmadığı duruşmada, Avukatları Cabbar Leygara, Meral Danış Beştaş ve Hayrettin Güzel hazır bulundu.
Zana’nın Avukatlarından Leygara savunmasını, Leyla Zana’nın siyasi hayatı ve kişiliği uluslararası kamuoyu tarafından tanınması ve son dönemlerde Kürt sorununun çözümü konusunda yoğunlaşan tartışmalar üzerine kurdu. Laygara, Zana’ın konumu gereği Kürtler PKK ve Öcalan hakkındaki görüşlerini kamuoyu ile paylaştığını söyledi. Laygara, “Müvekkilim Leyla Zana, fikir ve düşüncelerini açıklarken, hiçbir kaygıya kapılmadan cesurca açıklar. Amacı yıllardır siyasette elde ettiği tecrübelerini halkla paylaşmaktır” dedi.
Zana’nın kamuoyu tarafından bilindiğini ve açıklamalarının propaganda amacı taşımadığını ifade eden Leygara, Zana’nın dünyanın saygın üniversitelerinde konuşma yapmak amacı ile davet edilirken, Türkiye’de dava açılmasını Türkiye’deki hukuk sisteminin durumunu gösterdiğini söyledi.
KÜRT SORUNU TARTIŞILIRKEN!
Savunmasında Kürt sorununun “resmi” ideolojinin kıskacından kurtarılması gerektiğini belirten Leygara, yapılan düzenlemelerin de Kürt sorunu çözümü açısından yeterli olmadığını söyleyerek, “Hayatın gerçeği karşısında hiçbir doğma tutunmamıştır. Doğaldır ki egemen olan dogmatik olan resmi ideoloji de tutunamamaktadır” dedi. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün “Kürt sorunun çözümü için Öcalan’ı dikkate almak gerekiyor” ve AKP’li milletvekillerinin “Gerekirse Öcalan’la görüşülmeli” sözlerini hatırlatan Laygara, “Yani Öcalan muhatap alınmalıdır diyorlar. Müvekkilimin söyleminden bir adım öndeler. Bir yıl sonra Öcalan PKK, Kürt sorunu, af tartışmaları müvekkilimin tespitlerinin çok ilerisinde olacaktır. Bütün bunlar bir arada düşünüldüğünde müvekkilimin propaganda yapma kastı taşımadığı ortadadır” diyerek, Zana’nın beraatını istedi. Laygara’nın ardından savunma yapan Meral Danış Beştaş da, Zana’nın sözlerinin düşünce ve ifade kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kürt sorununun tartışıldığı bir dönemde mahkemenin kararının bir ilk olmasını temenni ettiklerini ifade eden Danış, müvekkilinin beraatını istedi.
CEZA ERTELENMEDİ
Mahkeme heyeti, Zana’yı TMK’nın “örgüt propagandası yapmak” fiilini düzenleyen 7/2 maddesi uyarınca 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Zana’ın duruşmadaki iyi halini göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, cezayı 1 yıl 3 ay hapse indirdi. Mahkeme heyeti, ayrıca Leyla Zana’ya verilen ceza için başka bir seçeneğe ve ertelenmesine yer olmadığına karar verdi. (DİYARBAKIR)