18 Temmuz 2009 Cumartesi

Ergenekoncular tahliye edilirken, siyasiler ölümü bekliyor

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklananlardan 7'si, 'sağlık sorunu' gerekçesiyle serbest bırakılırken, değişik cezaevlerinde ölümcül hastalıklara yakalanan 19 PKK ve sol örgüt üyesi tutuklu ve hükümlü ise tahliye edilmeyi bekliyor. Yaşanan çifte standardı eleştiren İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, özellikle ağır hasta olan sol görüşlü tutuklu ve hükümlüler için hiçbir şey yapılmamasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Cezaevlerinde ölümcül hastalıklara yakalanan birçok tutuklu ve hükümlü tüm girişimlere rağmen tahliye edilmediği için yaşamını yitirdi. Aynı durumda olan bir çok tutuklu ve hükümlü de yine girişimlere rağmen tahliye edilmezken, özellikle failli meçhul cinayetler, ölüm kuyuları ve son 30 yılda yaşanan birçok hukuksuzluklarla gündeme gelen ve Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan birçok kişinin, 'sağlık sorunları' gerekçesiyle tahliye edilmeleri tartışmalara neden oldu. En son adı failli meçhul cinayetlere karışan ve JİTEM'in kurucularından olduğu belirtilen emekli Albay Arif Doğan'ın 'sağlık sorunu' tahliye edilmesi, cezaevlerinde ciddi sağlık sorunları yaşayan tutukluları yeniden gündeme getirdi. Ciddi sağlık sorunları nedeniyle gündeme gelen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den serbest bırakılmaları için kampanya başlatılan tutuklu ve hükümlülerin sağlık sorunları her geçen gün ağırlaşırken, Ergenekon davasında şimdiye kadar 7 kişi 'sağlık sorunu' gerekçesiyle tahliye edildi. Arif Doğan'nın yanı sıra sağlık sorunları nedeniyle, gazeteci Ayşe Asuman Özdemir, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever, emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Prof. Dr. Erol Manisalı, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ile birlikte 2'si general 7 kişi tahliye edildi.

Generallerin tahliyesi ile GATA tartışma konusu olmuştu

Çoğu asker kökenli olan Ergenekon sanıklarının özellikle sağlık sorunları gerekçesiyle yine özellikle GATA üzerinden tahliye edilmeleri daha önce de kamuoyu gündemine getirilmiş ve tartışmalara neden olmuştu. Bu tartışmalara tepki gösteren Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, özellikle generallerin serbest bırakılmasında GATA ve TSK'nin bir rolünün olmadığını ileri sürmüştü. Ergenekon tutuklularına yönelik bu hassasiyetin diğer siyasi tutuklu ve hükümlülere gösterilmemesi ise tepki topladı. Bir yandan Ergenekon sanıkları sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilirken, 19 siyasi tutuklu ve hükümlü ölüm sınırında cezaevlerinde bekliyor. İHD'nin 2008'de hazırladığı raporuna göre, cezaevlerinde 37 tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirdi. Sadece bu yılın başından beri cezaevlerinde Mehmet El Erçi, Gurbet Mete, Hasan Kert, Beşir Özer, Recep Çelik, Eyüp Kaçer, İsmail Hakkı K. sağlık sorunlarından kaynaklı yaşamını yitirdi.

'Bu duyarlılık herkes için gösterilmelidir'

Yaşanan çifte standarda tepki gösteren ve sağlık sorunları nedeniyle insanların tahliye edilmelerinin anlaşılır bir durum olduğunu belirten İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bütün tutuklu ve hükümlülere aynı duyarlılıkla yaklaşılması gerektiğini ifade etti. İHD'nin hasta tutuklu ve hükümlüler için rapor hazırladığını hatırlatan Türkdoğan, 'Cezaevlerindeki doluluk oranları bu ay itibariyle yüzde 160'a çıkmış oldu. Bu durumun kendisi bile insanların sağlık sorunları yaşamasına yeterlidir. Ama geçen yıl itibariyle 306 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyordu, bunlardan 19'unun durumu çok ağırdır. Bunlarla ilgili hala ne infazın geri bırakılması kararı alınmıştır ne af edilmişler nede serbest bırakılmışlardır. Bunların sorunları devam ediyor. Bu durum gerçekten vicdanları sızlatmaya devam ediyor. Hükümet anladığım kadarıyla bunları seyrediyor' dedi.

'Aksaklıkları çözmek hükümetin işi'

Hükümetin, 'Biz yargının işine karışamayız' şeklinde bir mazeretinin de bulunmadığını ifade eden Türkdoğan, aksaklıkları çözmenin hükümetin işi olduğunu söyledi. Hükümetin sorumluluğu bulunduğunu kaydeden Türkdoğan, 'Adli Tıp Kurumunun seri bir şekilde çalıştırılması olmuyorsa diğer hastanelerden alınacak raporların infazın geri bırakılması ve afla ilgili düzenlemeler yeterli görülmesi çalışmalarını hükümet yapabilir. Bu soruna artık bir el atılmalıdır' diye konuştu.

'Böyle bir hak varsa sol görüşlüler neden yararlanamıyor'

Ergenekon davasında sağlık sorunu gerekçesiyle sık sık yaşanan tahliyelere dikkat çeken Türkdoğan, buna karşın özellikle sol görüşlü tutuklu ve hükümlüler için hiçbir şeyin yapılmamasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Yasa maddelerinin herkes için uygulanmasını isteyen Türkdoğan, şöyle konuştu: 'Biz şu insana ya da bu insana niçin uygulandı demiyoruz. Bir insanın gerçektende sağlık sorunu varsa tabi ki gereği yapılacaktır. Bu durum herkes için yapılmalıdır. Cezaevlerindeki sağlık sorunları giderek arttı. Cezaevlerindeki doluluk oranları tek başına bir ihlal oldu. Bu soruların artık çözülmesi gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz.'

Ölümü bekleyen bazı tutuklu ve hükümlüler

İHD'nin 2008 yılında cezaevlerine ilişkin hazırladığı rapora göre, cezaevlerinde 306 tutuklu ve hükümlü ciddi sağlık sorunları yaşarken, bunlardan 19'nun hayati tehlikesi bulunuyor. İHD raporuna göre ölüm sınırında olan hasta tutuklu ve hükümlülerin isimleri şöyle:

# Yusuf Kaplan (Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi): 85 yaşındaki hükümlünün vücudunun yüzde 79'u felçli. Kaplan'ın kalp yetmezliğinden koroner arter hastalığına, görme sorunundan solunum sistemi rahatsızlığına kadar birçok hastalığı bulunduğu, vücudunun yüzde 79'unu kullanamaz olduğuna dair raporu bulunuyor.

# İnayet Mete (Siirt Cezaevi): Gözaltındayken maruz kaldığı işkenceden dolayı felç geçirdi. Mete'nin kroner ve miyokardi kalp hastalığının yanı sıra polinöropati, bel fıtığı, boyun fıtığı, omurilik zedelenmesi, karaciğerde siroz, hiperlipidemi, yüksek kolesterol, yüksek trigliserid, mide ülseri, hemoroit, gravitasyonel egzama, kronik egzama rahatsızlıkları bulunuyor.

# Erol Zavar (Sincan F Tipi Cezaevi): 7 yıldır mesane kanseri tedavisi görüyor. Zavar, bu güne kadar 30'a yakın ameliyat geçirdi. Buna rağmen tutukluğu devam ediyor.

# Murat Türk, Şirin Bozaçali, Deniz Güzel, Cesim Kahraman, Ahmet Karaman, Ali Baba Arı (Bolu F Tipi Cezaevi): İleri derecede Hepatit B Hastası.

# Yaşar İnce (Sincan F Tipi Cezaevi): İleri derecede Hepatit B hastası.

# Cengiz Kahraman ve Mustafa Gök (Sincan F Tipi Cezaevi): Wernicke Korsakoff hastası.

# Mehmet Ali Çelebi (Bolu F Tipi Cezaevi): Wernicke Korsakoff hastası ve şizofren. Kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumda.

# Hatice Bolak (Gebze M Tipi Cezaevi): Wernicke Korsakoff hastası.

# Güler Zere (Elbistan Kapalı Cezaevi): Doktorlar 'kanser' hastası raporunu vermesine rağmen, tahliye edilmiyor.

# Aynur Epli (Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi): Hayati tehlike arz edecek derecede kanser hastası.

# Figan Çağrı (Sincan Kapalı Kadın Cezaevi): Yüksek derecede şeker ve Hepatit B hastalığı bulunuyor.

# A.Samet Çelik (Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi): MDS Kan kanseri.

# İsmet Ayaz (Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi): Yaklaşık 10 yıldır 'Çölyak' hastası ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor, bedeni 10 yaşında çocuk gibi.

# Menduh Kılıç (Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi): Siroz hastası.

# Nesimi Kalkan (Mersin Silifke M Tipi Cezaevi): Yakalandığı 'Çölyak' hastalığı nedeniyle hiçbir ihtiyacını tek başına karşılayamıyor.

Serkan KURT
DİHA