19 Temmuz 2009 Pazar

Pirelli işçisi kazandı

Lastik-İş Sendikası’na muhalif oldukları için işten atılan işçiler, bir zafer daha kazandılar. Pirelli’den atılan işyeri temsilcileri ve 30 işçi, delege adaylıkları engellendiği için seçimlerin iptali ve mevcut şube yöneticilerinin görevden el çektirilmesi talebiyle dava açmıştı. Kocaeli İş Mahkemesi’nde görülen dava işçiler lehine sonuçlanmış, mahkeme görevden el çektirme talebini reddederken, delege seçimlerinin iptaline karar vermişti. Sendika yöneticileri, yerel mahkemenin kararını Yargıtay’a taşımıştı. Yargıtay 9. Dairesi’nde görülen dava, önceki gün sonuçlandı. Yargıtay, delege seçimlerinin iptali kararını onayladı. Muhalif işçiler, yeniden yapılacak seçimlerde aday olabilecekler.
PİRELLİ İŞÇİSİ GELECEĞİNE SAHİP ÇIKMALI
İşten atılan işyeri temsilcilerinden Metin Karaçam, bu karar ile Pirelli’de yapılan delege seçimlerinin iptal edildiğini, bir ay içerisinde delege seçimlerinin yenileneceğini söyledi.
“İşten atılan 36 işçi var. Bunların hepsi aday olacak. İçeride işçi arkadaşlarla görüşüyoruz. Delege olmalarını istiyoruz” diyen Karaçam, delege seçimlerinin ardından da iki ay içerisinde şube kongresinin yapılması gerektiğini ifade etti.
Daha önce işten atılan Brisa Lastik Fabrikası işçilerinin de delege seçimlerini kazandığını, bu dönemde sendika yönetimi ile işverenin muhalif işçilerin seçimleri kazanmaması için ortak hareket ettiklerini belirten Karaçam, fabrikada çalışan işçilere muhaliflerle birlikte olmamaları için baskılar yapıldığını, adaylıklarının engellendiğini dile getirdi.
“Brisa’da yaşananların Pirelli’de de yaşanması muhtemel. Çünkü Pirelli şube kongresi için belirleyici. O yüzden baskı yapacaklardır. İşçiler de bu nedenle biraz kaygılılar. Pirelli’den 36 delege çıkarsak bile şube kongresini kazanırız” diyen Karaçam, kendilerini zor bir sürecin beklediğini, seçimlere işveren ve sendika yöneticilerinin müdahaleleri olacağını kaydetti.
Önlerinde bir toplusözleşme süreci olduğunu, mevcut yönetimin kazanması durumunda işçilerin kazanılmış haklarından tavizler verilmeye devam edileceğini belirten Karaçam, Pirelli işçilerinin baskılardan korkmamasını ve geleceklerine sahip çıkmasını istedi.
Karaçam, “Pirelli işçileri bu sendikal anlayış karşısında dik dururlarsa geleceklerini güvenceye almış olacaktır. Bu, atılan arkadaşların bir yere gelme mücadelesi değil, Lastik-İş’te ahtapot gibi her yeri sarmış anlayışın ortadan kalkması, işçiden yana bir sendikal anlayış örülmesi mücadelesidir” diye konuştu.
ŞUBEYİ KAZANMAK İÇİN FIRSAT
Yargıtay 9. Dairesi’nin kararının henüz sendikaya ulaşmadığını, bu kararın sendikanın eline ulaştıktan sonra bir ay içinde delege seçimlerinin yapılması gerektiğini belirten Gürsel Güzel ise “36 arkadaş aynen aday olacağız. Pirelli’nin 78 delegesi var. 42 arkadaşı da çalışan arkadaşlardan belirleyip ekip olarak aday olacağız. Karar içeride duyuldu. Arkadaşlar sevindiler. Karşı tarafta sıkıntılar başladı. Sendika ile bir problemimiz yok, sendikayı yönetenlerle ilgili sorunlarımız var. Biz bu anlayışın değişmesini istiyoruz” diye konuştu.
Necati Pehlivan da Yargıtay’ın doğru bir karar verdiğini belirterek, “Bundan sonraki süreçte bütün koşulları zorlayıp kendi delegelerimizi çıkartıp, Lastik-İş’in Kocaeli Şubesi’ni işçilerin kazanması için her şeyi yapacağız. Emekçileri, lastik işçilerini bu anlayıştan kurtarmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Pirelli’de çalışan arkadaşlarının kendilerine güvenlerinin tam olduğunu belirten Pehlivan, işçilerin, işveren ile sendika yöneticilerinin kendilerini işten atmalarından korktuklarını, bü yüzden sindirildiklerini dile getirdi.
Necati Pehlivan, “Bu kararın açıklanmasından sonra işçi arkadaşlardan olumlu telefonlar aldık. Gün kurtuluş günü.
Eğer korkmayıp bir gün dik bir duruş sergilerlerse bunlardan kurtulacaklar. Korkmamaları lazım.
Eğer korkularını sürdürürlerse bu durum hep devam edecek. Bu karar sağlıklı, daha iyi çalışmaları için fırsat. Bunu iyi değerlendirmeleri gerekiyor. İçeride seçim sırasında yapılacak oyunlardan çekiniyoruz. Sayım sırasında özellikle... İşçilerden yana hiçbir kaygımız yok” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)