24 Temmuz 2009 Cuma

Harç zamlarına karşı Bornova Meydanı’na

İzmir’de 2 haftadır harç zamlarına karşı toplantılar yapan üniversite öğrencileri; kulüpler, sınıf temsilcileri, mühendislik oda gençlik komisyonları ile bir araya gelerek geniş bir platform oluşturdular.
İzmir’de 2 haftadır harç zamlarına karşı toplantılar yapan üniversite öğrencileri; kulüpler, sınıf temsilcileri, mühendislik oda gençlik komisyonları ile bir araya gelerek geniş bir platform oluşturdular.
Bir haftadır çalışmalarını sürdüren İzmirli üniversite öğrencileri, şehrin farklı merkezlerinde ve üniversitelerde el ilanları dağıtıp toplantılar yaparak bugün saat 18.00’de Bornova Meydanı’nda yapacakları eyleme çağrı yaptılar. Eylem sonrası sokak tiyatrosu ve konserle günü tamamlayacak ve ayrıca bir imza kampanyası düzenleyecekler. Çalışmalara dair neler yaptıklarını mühendislik odaları gençlik komisyonlarındaki öğrencilere sorduk.
EĞİTİM PİYASAYA AÇILDI
Erkay Kılıç (İMO Genç Ege Üniversitesi): Harç zamları eğitimin piyasaya açılması için en büyük adımlardan birisi. Harçlara zam gelmesi ile biz öğrencilerin hemen bir araya gelmesi gecikmedi. Bir tepki olarak bir Genç İMO üyesinin internetten haber vermesi ile süreç başladı. Birçok kuruma, topluluğa, temsilciye vs. ulaştık.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Ege Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği: Ekonomik krizin şiddetinin had safhada yaşandığı şu günlerde üniversite zamlarına yapılan fahiş zamları kınıyoruz. Kısmi zamanlı öğrenci personel olarak üniversitelerin çeşitli birimlerinde çalışan öğrencilerin saat ücretlerine son 3 senedir 1 kuruş bile zam yapılmazken ( hâlâ 2.11 TL) ve emeklilere 5 TL, işçilere 11 TL zam yapılmışken harçlara yüzde 500’e varan zamlar yapılıyor. Üyelerimizi, anne ve babalarıyla birlikte Bornova Meydanı’na bekliyoruz.
EĞİTİM HAKKI İÇİN
Latife Doğan (Ege Üniversitesi 4. Sınıf Öğrencisi, İMO Genç): Tüm üniversite öğrencilerinin ortak yarası olan harçlar konusunda tüm kol ve dernekleri, öğrenci birliklerini üniversite öğrenciliği kimliğimiz altında sessiz kalmayıp tepkimizi göstermek adına bir olmaya davet ettik. Buca, Bornova, Karşıyaka, Alsancak, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yoğun bir şekilde imza kampanyamızı sürdürdük. Bugün demokratik hakkımızı kullanıp velilerin ve duyarlı vatandaşlarımızın da desteğiyle parasız, eşit, demokratik eğitim hakkımızı talep edeceğiz.
Gülçin Cilveli (DEÜ Tekstil Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi):
İkinci öğretimdeki bir öğrencinin ailesinin 5 bin TL ödemesi çok zor. Öğrencinin gideri sadece harç da değil. Buna ulaşım, yiyecek vb. giderler eklenince ailenin üzerindeki yük de artıyor. Zamlarla birlikte bizlerin sosyal aktivitelere katılımı düşüyor. İstediğimiz şu ki bütün öğrencilerle birlikte toplumun her kesimine bu konuyu yaymalıyız. Sessiz kalmamalıyız.