26 Temmuz 2009 Pazar

Rusya ve ABD’nin Gürcistan restleşmesi

RUSYA, Washington’dan silah isteyen Gürcistan’ı “Buna asla izin vermeyiz” diyerek uyardı.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı görkemli bir şekilde karşılayan Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya sınırlarında, ateşkesin gözetimi için, hem silah hem de ABD’li gözlemci talep etti. Biden, talebe yanıt vermedi ama, ziyaretinin ‘Su götürmez, açık ve yalın bir destek mesajı’ olduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Georgiy Karasin ise, Gürcistan’ın yeniden silahlanmasını engellemek için somut önlemler alacaklarını söyledi.
Karasin, Biden’ın Tiflis ziyaretinin hemen ardından Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, “Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili rejiminin yeniden silahlanmasını engellemeye devam edeceğiz ve buna karşı somut önlemler alacağız. Gürcistan’a Rusya’da veya Sovyetler Birliği’nde yapılan veya dizayn edilen silah ve savaş malzemesi sağlayan herhangi bir ülke olması halinde, bu ülkelerle askeri-teknik, askeri-ekonomik işbirliğini azaltmayı veya tamamen bitirmeyi düşüneceğiz” diye konuştu.
Georgiy Karasin, bu sözleriyle hangi ülkeyi kast ettiği konusunda bilgi vermedi, ancak Rusya, geçen yılki savaş sırasında Gürcistan’ın Ukrayna’dan satın aldığı silahları kendisine karşı kullandığı suçlamasında bulunmuştu.
Bazı ülkelerin insani yardım programları şemsiyesi altında askeri yardımda bulunduğunu belirten Karasin, “Geçmiş aylarda bazı ülkelerin olası bir çatışmanın sonuçlarından sorumlu tutulmamak için insani yardım başlığı altında Gürcü tarafına askeri yardımda bulunma çabalarını gözlemledik. Belirli ülkelerin Gürcü yönetiminin yeniden silahlanma faaliyetlerine sakin ve hatta olumlu yaklaşım göstermesinden son derece büyük endişe duyuyoruz” ifadesini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, “Gürcistan’a çifte amaçlı askeri malzemelerin sağlanmasının önlenmesiyle” ilgili bir kararnameyi ocak ayında imzalamıştı. Kararname, Rusya’dan Gürcistan’a silah ve “çift amaç” için kullanılabilecek askeri malzeme ihracatını engelliyor. (DIŞ HABERLER)