22 Temmuz 2009 Çarşamba

Tarım işçileri örgütleniyor

Tarım işçileri, yıllardır kötü koşullarda, sabahın kör karanlığında akşamın geç saatlerine kadar çok düşük ücretle çalışıyorlar.
Tarım işçileri, yıllardır kötü koşullarda, sabahın kör karanlığında akşamın geç saatlerine kadar çok düşük ücretle çalışıyorlar. Tarlalara, kamyon sırtlarında, türlü tehlikelere maruz kalarak gidiyorlar. Her yıl tarım işçilerini taşıyan kamyon, minibüs ve traktör kazaları yaşanıyor ve onlarca tarım işçisi hayatını kaybediyor. Bir çok tarım işçisinin, hayatı yollarda, tarlalarda geçerken, sürekli kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veren binlerce tarım işçisi de var. Tarım işçilerinin çocukları, okula gidecekleri yerde tarlalarda işçilik yapıyor. Tarlalarda hastalıktan bebekleri ölen tarım işçisinin sayısı az değil. Bütün bu olumsuz koşulların sebebi tarım işçilerinin yasalarda işçi sayılmaması ve örgütsüz olmalarından kaynaklanıyor.
UCUZ İŞGÜCÜ OLARAK GÖRÜLÜYORLAR
Tarım işçileri, sabahın erken saatlerinde tarlalarda çapa, dikim, sulama, narenciye ve karpuz toplama gibi bir çok işte çalışıyorlar. Ağır şartlarda günde 12-14 saat çalışan tarım işçilerinin gündelik ücretleri ise çok düşük.
Genellikle mevsimlik işlerde çalışan ve ucuz işgücü olarak görülen tarım işçilerinin haklarını güvenceye alan bir yasa da yok.
Olumsuz çalışma şartları ve düşük ücretle çalışmanın kader olmadığı düşüncesi tarım işçileri arasında yayılıyor. Tarım işçileri emeğinin karşılığını alabilmek için örgütlenmeye ve dernekleşmeye başlıyorlar.
KURULTAY YAPILMIŞTI
Tarım işçileri, 2005 Şubatı’nda Adana’da sendikalar, meslek odaları ve öğretim üyelerinin de destek verdiği bir kurultay gerçekleştirmişlerdi. Çukurova Tarım İşçileri” pankartı arkasında ilk kez 2005 yılı 1 Mayıs’ına katıldılar. 30 Mart’ta 40 bin işçi, valilik tarafından belirlenen 19,3 YTL yevmiyenin uygulanması talebiyle iş bıraktı. Önce tarım işçilerini elektrik ve sularını kesmekle, işten atmakla tehdit eden toprak sahipleri, daha sonra valiliğin belirlediği ücreti kabul etmek zorunda kaldı. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde de çoğu kadın 500 tarım işçisi de dernek kurmuştu.
‘EŞİT VE ADİL BİR ÇALIŞMA İSTİYORUZ’
“Baziki Tarım işçileri Derneği” mevsimlik tarım işçilerinin eşit ve düzenli çalışabilmesi ve işçiler arasındaki dayanışmayı sağlamak amacıyla kurulmuş. Dernek Başkanı Recep Sümbül, derneğin yaptıkları eylemin ardından kurduklarını dile getiriyor. Sümbül, derneğin tarım işçilerinin daha adil bir şekilde çalışması ve bir çatı altında toplamayı amaçladığını dile getirdi. İlçedeki tarım işçilerinin genelinin karpuz işinde çalıştığını aktaran Sümbül, derneğin çevre köylerle beraber 32 köyde örgütlü olduğunu ifade etti. İşçi sayısının sadece karpuz işi için 1000 kişi civarında olduğunu belirten Sümbül, bu sayının pamuk işine Suruç ve Adıyaman’dan gelenlerle birlikte arttığını vurguluyor. Dernek kurulma süreci hakkında bilgi veren Sümbül, “Geçen yıl karpuz işine dışarıdan işçiler geldi. Bu yüzden buradaki işçiler işsiz kaldı. Buda dışarıdan gelen işçilerle çevre köylerdeki işçilerin kavga etmesine neden oldu. Bizde sorunun bu şekilde aşılamayacağını sorunu örgütlenerek çözüleceğine karar verdik. İlk başta 100 kişi bu derneği kurmaya karar verdik.” diye konuştu.
BİRLİK SAĞLAMAK İSTİYORLAR
Kuruluş amaçlarının işçilerin düzenli adil bir şekilde çalışması olduğunu söyleyen Sümbül, bunun yanında işçiler arsındaki birliği sağlamanın asıl amaçları olduğunun altını çizdi. İlk işlerinin karpuz işinin Çukurova’daki 90 TL getirmek olduğunu vurgulayan Sümbül, bölgede yaşayan işçilerin çok örgütlenme tecrübesi olmadığını bu konuda zorluklar çektiklerinden de bahsetti.
Derneğin şimdi işleri aldığını işçileri sıraya koyduklarını ve sırayla işe gönderme şeklinde çalıştıklarını dile getiren Sümbül, işçilere ödenen ücretten yüzde 10 derneğe aidat kesintisi yaparak derneği bu şekilde yaşatmaya çalıştıklarını aktardı.
Toprak sahipleriyle ödeme ve fiyat konusunda bir protokol yapacaklarını da sözlerine ekleyen Sümbül, bu şekilde paranın kalması ve fiyatın belirlemesi konusunda da ellerinde bir belge olacağını söyledi.
İşe kamyonlarda değil, otobüs veya minibüslerle gitmek istediklerini, insan onuruna yakışı bir ücret talep ettiklerini belirten Sümbül gazetemiz aracılığı ile tarım işçilerinin bir araya gelmesi ve haklarına sahip çıkması çağrısında bulundu. (EVRENSEL)