30 Temmuz 2009 Perşembe

Hamas Gazze'yi örtüye sokuyor

Filistin’de demokratik seçimi kazanan ama El Fetih’in darbe komplosuyla karşı karşıya kalan Hamas’ın, Haziran 2007’de tümüyle ele geçirdiği Gazze’de İslami ideolojisini insanların özel yaşamına dayatmaya başladığı iddia ediliyor. Son olarak yüksek mahkeme başyargıcının eylülden itibaren kadın avukatlara duruşmalara başörtülü ve uzun pardesü giyerek girmeleri talimatı verdiği Gazze’den, Din İşleri Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘fazilet mücadelesine’ koşut özellikle giyim kuşam, kadın-erkek ilişkileri konusunda baskı yapıldığı haberleri geliyor.
Amerikan haber ajansı AP, polisin iç çamaşırı satan mağazalara cansız mankenlerin üzerlerini örtmesi talimatı verdiğini, plajlardaki devriye gücünün bekâr çiftleri ayırıp erkekleri gömlek yada tişört giymeye zorladığını aktarıp “Kurallar belirsiz. Kuralları çiğneyenlerin dövüldüğü ve öğretmenlerin kızlara başörtüsü takmaları için baskı yapmalarının söylendiğine dair haberler var” dedi.

Öğretmenlere bakanlık talimatı
AP “Hamas ideolojisini insanların özel yaşamına taşıyacak kadar kendini güçlenmiş hissediyor” yorumunu yaparken, Hamas ‘fazilet mücadelesi’nin hala gönüllülük esasına göre yürütüldüğünde ısrarlı. Din İşleri Bakanlığı ‘yapılması meşru olanlar ve haram olanlar’ listesi çıkarıp sokaklara asıyor, camilerde ahlak üzerine hutbeler verdiriyor, düğünlerde harem selamlık uygulamalara gidilmesi ve gençlerin müstehcen sözleri olan müzikleri dinlememesi çağrısı yapıyor.
Okullarda başörtüsü takıp takmamak öğrencilerin isteğine bağlı olsa da liselerden birinde kayıtta böşürtüsü ve uzun elbise zorunluluğu getirdi. Eğitim Bakanlığı sözcüsü Halid Radi, öğretmenlerden kız öğrencilere örtünmeleri yönünde baskı yapmalarının istendiğini söyledi. Mağaza sahipleri ise çıplak mankenlerin örtülmesi ve İslam’ın insan suretini haram kıldığı iddiasıyla mankenlerin başsız hale getirilmesi talimatı aldı. Dükkan sahipleri iç çamaşırı paketlerindeki kadın resimlerini de yırtmak zorunda kaldı. Dayatma özellikle alt gelir gruplarının gittiği marketlerde yapılırken zengin semtlerde özgürlüklere şimdilik dokunulmuyor.

Plajda kız-erkek gezmeye dayak
Plajda 18 yaşındaki Muhammed Amta ise sivil bir güvenlikçinin kendisinden İslami görünmediği gerekçesiyle gömlek giymesini, Batı kültürünü yansıtıyor diye iki gümüş yüzüğünü ve örgü bileziğini çıkarmasını istediğini söyledi. Bir cankurtaran da dizlere kadar şort ve fanila giyme talimatı aldığını aktardı. Geçen ay sahilde bir kızla birlikte yürüyen üç genç ahlaksız hareketlerde bulundukları suçlamasıyla gözaltına alınıp dayak yemişti. Hamas hükümeti bu muameleyi kınarken örgütün liderlerinden Yunus Astal, BM’nin yaz kamplarındaki yüzme ve dans dersleriyle gençlerin ‘ahlaksız’ davranmaya itildiğini ve uyuşturucuya alıştıklarını öne sürmüştü.

‘İslami uygulama kaçınılmaz’
Din İşleri Bakan Yardımcısı Abdullap Ebu Carbu, fazilet kampanyasını “İnsanları ahlaklı olmaya ve günahlardan uzak durmaya teşvik ediyoruz” diye savundu. Hamas’ın görüşlerini dayatmadığını ama teşvik yöntemiyle aşamalı olarak toplum yaşamına soktuğunu söyleyen Ebu Carbu, İslami kuralların gelecekte kaçınılmaz olarak uygulanacağını söyledi.
Mahkemelerde başörtüsü zorunluluğundan 150 kadın avukattan sadece 10’unun etkilenmesi beklenirken, başı açık avukat Subhiye Cuma “Kişisel özgürlüklerimiz elimizden alıyor” diyerek emre uymayacağını ve halk tepkisinin Hamas’ı geri adıma zorlayacağına inandığını söyledi. İnsan hakları savunucularından Halil Ebu Şammala “Toplumu İslamlaştırma girişimleri var. Hamas’ın yalanlamaları sokakta gördüklerimizle çelişiyor” derken, Hamdi Şekur, Gazze’deki muhafazakârlaşmadan İsrail’in ambargo politikasını sorumlu tutarak “Tecrit aşırılıkçılık ve karanlık fikirleri besliyor” yorumunu yaptı. (ap)