29 Temmuz 2009 Çarşamba

Hükümetin gözü dışarıda

Kürt Sorununun çözümüne ilişkin önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den gelen sorunu Türkiye kendi inisiyatifi ile çözmeli açıklamasının tersine sınır ötesinde çözüm arayışları sürüyor.
Kürt Sorununun çözümüne ilişkin önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den gelen sorunu Türkiye kendi inisiyatifi ile çözmeli açıklamasının tersine sınır ötesinde çözüm arayışları sürüyor.
Ankara’da toplanan üçlü zirvenin gündeminde Kuzey Irak’taki PKK varlığı, Mahmur Kampı’nın kapatılması gibi başlıklar yer aldı. PKK’ye karşı Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Irak tarafından oluşturulan üçlü mekanizma toplantısı Ankara’da yapıldı.
Üçlü mekanizmanın bakanlar düzeyindeki ana komitesinin üçüncü toplantısı Dışişleri Bakanlığı’nda yapıldı.
19 kişilik Irak heyetine, Irak’ın Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El Vaili başkanlık etti. Heyette, Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Yetkilisi Necip Osman da yer aldı. Toplantıda, Türk heyetine İçişleri Bakanı Beşir Atalay başkanlık yaptı. Amerika Birleşik Devletleri’ni ise, Irak’taki Çok Uluslu Gücün Komutan Yardımcısı Steven Hammer temsil etti.
ATALAY: SOMUT SONUÇ PEŞİNDEYİZ
Toplantıya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay üçlü mekanizmaya her üç tarafın da verdiği önemin ortaya konduğunu söyledi. Atalay toplantıda, son toplantıdan bu yana elde edilen gelişmelerin ele alındığını, önümüzdeki dönemde atılması gereken adımların gözden geçirildiğini söyledi.
Atalay “Kuzey Irak’taki hareketliliği değerlendirdik. Türkiye olarak daha somut sonuçlar peşindeyiz, daha fazla beklentimiz var. Güvenlik noktasında eğitim amaçlı işbirliği konusunu görüştük. Bundan sonraki toplantımızı ekim ayında Bağdat’ta yapacağız” dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mahmur Kampı’yla ilgili soruya “Mahmur ve diğer konular bir bütündür. Mahmur Kampı da gündemimizde, inceliyoruz. Çok nüfus olduğu için daha fazla bilgiye ihtiyaç var. Bugünkü toplantıda bunu da konuştuk” yanıtını verdi.
Atalay, Irak’tan iadesi istenen PKK’liler konusunda “İsimler 150’nin üzerinde” açıklamasında bulundu.
KÜRT AÇILIMI BUGÜN-YARIN
Atalay, Kürt açılımıyla ilgili bakanlığın yürüttüğü çalışma konusunda da “Demokratik açılım ve soruna ilişkin çalışmalarımız sürüyor. Çok geçmeden yarın ya da öbür gün bilgi vereceğim” dedi. Irak’ın Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El Vaili de “PKK unsurlarını Irak’tan temizlemeyi amaçlıyoruz. Irak olarak bu konuya bütün ağırlığımızı koyuyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. PKK Irak için de tehlike teşkil ediyor” dedi. (HABER MERKEZİ)