30 Temmuz 2009 Perşembe

İspanya ETA'nın 50'inci yılında bombalarla sarsıldı

Bask ülkesinin bağımsızlığı için 1959'dan bu yana mücadele eden ETA örgütü 50'inci kuruluş yıldönümü kutlamalarına hazırlanırken, İspanya'da son 24 saat içinde bombalı eylemler arttı.

İspanya'nın Mayorka adasında Sivil Muhafızların Kışlası önünde bugün meydana gelen patlamada 2 muhafızın öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırının, İspanya Kraliyet ailesinin geleneksel olarak yaz tatilini geçirdiği Marivent Sarayına birkaç kilometre uzağında meydana gelmesi dikkat çekti.

İspanya basınına göre Mayorka adasındaki patlama Palmanova sahili yakınındaki Sivil Savunma Kışlasının önünde saat 14:00 sıralarında meydana geldi. İlk bilgilere göre bomba yüklü aracın yol açtığı patlamada 2 sivil muhafızın öldüğü, çok sayıda kişi de yaralandığı belirtiliyor. Patlamada muhafızlar kışlasının bir bölümünün yandığı kaydedildi. Polis, bombalı saldırı faillerinin kaçışını önlemek için adadaki hava ve deniz ulaşımını kapattıklarını duyurdu.

Mayorka'daki saldırı İspanya'da son 24 saat içinde Sivil Muhafızlara ait kışlalara yönelik düzenlenen ikinci saldırı oldu. Dün ülkenin kuzeyindeki Burgos kenti sivil muhafızlar kışlası önünde şiddetli bir patlama meydana gelmişti. Kışlanın ön kısmının tamamen tahrip olduğu, bomba yüklü aracın yol açtığı patlamada 46 kişi yaralanmıştı.

Polis patlamalardan, Cuma günü 50. Kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele veren ETA örgütünü sorumlu tutuyor. Ancak, geçmişte bombalı saldırılarda ölümleri engellemek için polisi uyarmasıyla tanınan ETA'dan şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan Saldırıdan ETA'yı sorumlu tutan hükümet yetkililerinden Ramon Socias 'her zamankinden daha fazla çaresiz ve tehlikeli olmaya başladılar' dedi.

El Mundo gazetesi, Pazar günü geçtiği bir haberde Fransız polisinden ETA'nın bomba yüklü 3 aracı İspanya'ya sokmak istediği bilgisi üzerine güvenlik birimlerinin alarma geçirildiğini yazmıştı.

ETA, son olarak 19 haziran günü Bilbao kentinde polis şefinin aracına yerleştirilen bombalı saldırıda ölmesi olayından da sorumlu tutuluyor.

İspanya ile Fransa'nın haziran ve temmuz aylarında düzenledikleri operasyonlarda, ETA üyesi olmakla suçlanan 18 kişiyi gözaltına aldı.

İspanya Hükümeti ile ETA arasında 2006 başlarında varılan ateşkes anlaşması aralık 2006'da Madrid havaalanında 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırı sonrası bozuldu. ETA, ateşkesi tek taraflı olarak bitiren hükümeti, ateşkes boyunca çözüm için adım atmama ve Bask ülkesinde baskılarını arttırmakla suçluyordu.

Suçlamaları reddeden hükümet, Bask ülkesinde ETA ile bağlantısı olan siyasi partileri kapatarak Bask'ın bağımsızlığını savunan kesimler üzerinde yoğun baskı uyguladı.

Fransa ile ortaklaşa son 1 yıl içinde yürütülen operasyonlarda aralarında ETA üst düzey üyelerinin bulunduğu onlarca kişi tutuklandı, yüzlerce kişi ise soruşturmalardan geçirildi.

MADRİD - ANF