18 Temmuz 2009 Cumartesi

GÜNCEL GİZLİ TANIKLAR BİR BİR ANLATTI

Ergenekoncuların, 20 cinayetten sorumlu tutulan ve hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen Albay Cemal Temizöz'ün ‘infaz ekibi’, PKK’li olduğunu 'değerlendirdiği' kişileri gözünü kıpmadan öldürmüş. İki gizli tanığın tüyler ürpertici itirafları iddanamede yer alıyor

Cizre ve Şırnak'ta işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili tutuklanan Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ile Korucubaşı Kamil Atak ve itirafçılar için hazırlanan iddianamede, ilginç ayrıntılar dikkat çekiyor. İddianamede ifadeleri bulunan 'Tükenmez Kalem' ve 'Sokak Lambası' adlı gizli tanıklar cinayetleri nasıl işlediklerini ayrıntıları ile anlatıyor.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Cizre'de İlçe Jandarma Alay Komutanı olduğu dönemde adı korucu ve itirafçılarla birlikte yaptığı faili meçhul cinayetlerle anılan Kayseri Jandarma Alay Komutanı olan Albay Cemal Temizöz ile Korucubaşı Kamit Atak ve itirafçıların iddianamesi hazırlandı. Cizre'de görev yaptığı sırada korucu ve itirafçılardan bir birim oluşturan Temizöz'ün adı birçok cinayete karışmış ve görevli bulunduğu sırada tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Temizöz'ün dokuz kez mühebbet hapsinin istendiği iddianamede bir ayrıntı dikkat çekiyor. Temizöz'ün ölüm timinde yer alan ve tutuklanan itirafçıların, sanık oldukları davada aynı zamanda gizli tanık da oldukları ortaya çıktı. İddianamede hem sanık hem de tanık konumunda olan "Tükenmez Kalem"in itirafçı Abdülhakim Güven, "Sokak Lambası"nın ise bir diğer itirafçı Hıdır Altuğ olduğu belirtiliyor.

'ATAK VE TEMİZÖZ ÇOK YAKINDI'
Temizöz'ün ölüm timinde yer alan, itirafçı JİTEM elemanları Güven ve Altuğ verdikleri ifadelerde, işledikleri cinayetleri birbir anlatıyor. Abdülhakim Güven birlikte yer aldıkları ölüm timindeki itirafçıların eşgallerini açık bir şekilde verdiği ifadesinde, Temizöz ve aynı davada yargılanan birçok faili meçhul cinayetin azmettiricisi Korucubaşı Kamil Atak'ın çok yakın oldukları söylüyor. Güven işledikleri cinayetlerle ilgili de birçok ayrıntı veriyor. İşte o ifadelerden birkaçı:

'ELÇİ, ALBAYIN TALİMATIYLA ÖLDÜRÜLDÜ'
"İlçe jandarma komutanı Cemal Temizöz, Ramazan Elçi isimli kişinin örgüte yardım ettiğine dair bilgi edinmiş ve bu şahsın alınması ve infazı hususunda Yavuz isimli uzman ile Tuna isimli uzman çavuşa talimat verdi. Bunun üzerine Yavuz, Tuna ve ben birlikte beyaz renkli bir Toros marka araçla hareket ettik. Elçi isimli şahıs köprünün üzerinden geçiş yapıyordu...Yavuz araçtan inip şahsı kolundan tutup aracın arkasına konuşarak bindirdi. Yaklaşık 10 km gittik, Güzeller Karakolu'nu geçtik yaklaşık 4 km daha gittikten sonra sol tarafta lokanta gibi çalıştırılmış fakat terk edilmiş bir yerde durduk. Sonra Tuna araçtan inip Ramazan’ı kolundan çekip aşağıya indirdi. Ramazan gel dedi. Duvarın kenarına götürdü. Duvarın arka kısmından bir el silah sesi geldi. Sonra Tuna tek başına elinde silah olduğu halde gelip aracın önüne bindi. ‘P... gitti’ dedi. Sonra Yavuz aracı hareket ettirip birlikte ilçe jandarma komutanlığına gittik, ben ve Tuna aşağıda beklerken Yavuz ilçe jandarma komutanı Cemal Temizöz’ün odasına çıktı, giderken kimlik de elindeydi, sonra inişte hiçbir şey olmamış gibi günlük faaliyetimize devam ettik."

HERŞEY TEMİZÖZ'ÜN EMRİYLE
"Tükenmez Kalem" adlı itirafçı Aldülhakim Güven, 1994 yılında Zeristan köyünden Abdullah ve İzzet isimli köylülerin, İbrahim Adak ya da Murat Adak olduğunu sandığı kişinin ve ismini bilmediği bir muhasebecinin de öldürülmelerinin bizzat Temizöz'ün emriyle gerçekleştiğini söylüyor. İtirafçı Güven, işledikleri birçok cinayeti ayrıntılarıyla anlattığı ifadesinde, Ramazan Uykur adlı kişinin de Korucubaşı Kamil Atak'ın oğlu Temer tarafından infaz edildiği bilgisini veriyor.
"Sokak Lambası" kod isimli gizli tanık Hıdır Altuğ da, Güven gibi aynı cinayetlerle ilgili bilgiler veriyor. İki "gizli tanık" da cinayetlerin Albay Temizöz'ün bilgisi ve emriyle gerçekleştiğini noktasında birleşiyor. Altuğ yani gizli tanık "sokak lambası", 1994-95 yılları arasında, iki Suriyeli, bir Iraklı kişinin, Silopi ilçesi Habur yolunda üç gencin ve isimlerini bilmediği dört gencin öldürülmesi gibi işledikleri birçok cinayet hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor.

Kurulda Öz'e karşı Temizöz pazarlığı
Hakim ve savcıların yeri görev yerlerini belirleyecek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) pazartesi gününden beri çıkarmaya çalıştığı yaz kararnamesi bir türlü çıkamıyor. Kararnameyle Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'ün, Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinin ve Cizre bölgesindeki 20 faili meçhul cinayetten sorumlu tutulan Albay Cemal Temizöz'ün yargılandığı davada görev yapan özel yetkili savcıların görev yerinin değiştirilmesinin dayatıldığı iddia ediliyor. Kurulda yapılan tartışmalarda bazı üyelerin Savcı Öz ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinin görev yerlerinin değiştirilmemesi karşılığında Albay Cemal Temizöz soruşturmasını yürüten savcıların başka yerlere atanmasını istedikleri öne sürüldü.
HSYK üyelerinin önceki akşam Adalet Bakanlığı'na yeni öneriler sundukları belirtiliyor. Buna göre Ergenekon Savcıları Zekeriya Öz, Nihat Taşkın, Mehmet Ali Pekgüzel, Ercan şafak, Fikret Seçen, Murat Yönder, Kasım İlimoğlu ile davayı yürüten iki hakimin görev yerlerinin değiştirilmesi önerisi geri çekildi. Ancak buna karşılık yeni teklifte Albay Temizöz operasyonunu yürüten savcıların görev yerlerinin değiştirilmesi istendi. Yaz kararnamesi çalışmalarının hafta sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.