18 Temmuz 2009 Cumartesi

Suriye'de Kürtlere karşı gözaltı furyası devam ediyor

Güneybatı Kürdistan'ın Qamişlo kentinde 4 kişi gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Aynı kentte tutuklanan 22 kişi de Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne çıkarıldı.

Suriye'de Kürtlere yönelik baskılar her geçen gün artıyor. Arap şovenizminin giderek tırmandırıldığı Güneybatı Kürdistan'da güvenlik güçlerinin gözaltı ve tutuklama furyası devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'ne göre 13 Temmuz günü Qamişlo kentinde güvenlik güçleri tarafından 3 kişi gözaltına alındı. Bunların 35 yaşındaki Mihemed Seid Sebri, 28 yaşındaki Fehed Ehmed Ebas ve 28 yaşındaki Emir Faruq Salih olduğu öğrenildi. Gözaltına alınanları nereye götürüldükleri bilinmiyor.

9 Temmuz tarihinde de Qamişlo güvenlik güçleri tarafından Qeant Siwes mahallesinde bir eve düzenlenen baskında Semir İzedin Hise isimli bir kişi gözaltına alındı. Hise'nin nereye götürüldüğü bilinmezken, gözaltının sebebi konusunda da herhangi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan 2009 Newroz'unda Qamişlo'ta tutuklanan 15 kişi Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne çıkarıldı. İnsan Hakları Örgütü mahkemeye çıkarılanların isimlerini şöyle sıraladı: Silêman Oso, Îwan Ezîz Ebdelahü, Mesûd Ferhan Biro, Dilxwaz Mihemed, Reşo Mihemed Şerîf Mîxan, Bendewar Behrî Şêxî, Dilxwaz Zeynel abidîn Mihemed, Salar Barzan Ebdil Rehman, Riyad Kemal Hopan, Eymen Salih El Mehmûd, Ebdil Kerîm Mihemed Ebdo, Riyad Mihemed Ehmed, Deham Hesen Şêxî, Reşîd Remezan Osman, Siwar Behrî Şêxî.

Aynı gün 7 Kürt daha Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarıldı. Bunları isimleri ise şöyle: Ebdil Hemîd Ehmed El Erebo, Ehmed Mihemed El Erebo, Ehmed Izedîn El Erebo, Ferhad Ebdil Qadir El Erebo, Cihad Ebdil Qadir El Erebo, Ehmed Osman El Erebo, Kamîran Sedûn Solihan.

Her iki dava da 16 Ağustos 2009 tarihine ertelendi.

ANF