30 Temmuz 2009 Perşembe

Lice'de polis şiddetine vatandaş tepkisi

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde biri muhtar 2 kişinin polisler tarafından hem sokak ortasında hem de karakolda darp edilmesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Belediye Başkanı Fikriye Aytin ve mahalle muhtarlarının da bulunduğu kalabalık bir grup, polis şiddetini protesto ederken, yüzlerce kişi, görevli polisler hakkında Lice Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Alınan bilgilere göre, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde önceki gece Saruhan ve Özkan aile fertleri arasında kavga çıktı. İlhan Şanlı adlı vatandaş, aileleri ayırmak için girişimlerde bulunurken, polis, olay yerine gelmeden Çarşı Mahallesi Muhtarı Abdulvahap Ergün'ün olay mahalline gitmesini istedi. Bu sırada olay yerine gelen panzerli polis ekipleri, kavgayı ayırmak isteyen Şanlı ile muhtar Ergün'ü tekme tokat dövdü. Polislerin, küfürler savurarak vatandaşları tehdit ettiği belirtildi. Olayın ardından Ergün ve Şanlı, polisler tarafından gözaltına alınarak Lice İlçe Emniyet Amirliği'ne götürülürken, Ergün ve Şanlı'nın burada da polisin dayak ve hakaretlerine maruz kaldığı iddia edildi. İlhan Şanlı'nın daha önce beyin ameliyatı olduğunu polislere iletmesine rağmen polislerin ısrarla kafasına vurduğu ileri sürüldü.

3 saat sonra gözaltına alınan 2 kişi hastaneye götürülürken, yapılan işlemlerde gözaltı saatinin de hastaneye götürüldüğü saat şeklinde düzenlendiği belirtildi. Savcılığa çıkarılan Şanlı, serbest bırakılırken, tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarılan muhtar Ergün'e '500 TL Adli Kontrol' ve '15 günde bir Lice İlçe Emniyet Amirliği'ne imza verme' cezası verildi. Kavgaya karıştıkları için gözaltına alınan İdris Özkan, kavgaya sebebiyet verdiği gerekçesiyle çıkarıldığı adli mercilerce tutuklanırken, kavgada yaralanan Ekrem Saruhan ise Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

DTP olayın 'takipçisi' olacağız

Polis ekiplerinin ilçedeki tutumu, DTP Lice İlçe binasında yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Açıklamaya, Belediye Başkanı Fikriye Aytin, belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Açıklamayı okuyan DTP Yöneticisi İdris Özbahçıvan, KCK'nin ilan ettiği çatışmasızlık sürecinde, devlet güçlerinin bölge illerinde süreci sabote edici ve provokatif şiddet eylemleri ile Kürtlere yönelmesinin kaygı verici olduğunu belirtti. 'Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde iki DTP'li üyenin devlet güçlerince infaz edilmesi, Iğdır'daki yargısız infazların ve en son Lice merkezinde bir mahalle muhtarına ve sivil bir vatandaşımıza sokak ortasında yapılan şiddet başta bütün Kürtler olmak üzere Licelilerin manevi şahsiyetlerine karşı yapılan çirkin bir saldırıdır. Şiddetle kınıyoruz' diyen Özbahçıvan, devletin iyi çocuklarının Kürt illerinde tekrar iş başında olduğunu söyledi. Licelilerin tarih boyunca hiçbir zulme boyun eğmediklerini ve eğmeyeceklerini aktaran Özbahçıvan, 'Kürtler iyi çocuklara gerekli cevabı verecektir 'diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından mahalle muhtarları ile birlikte yüzlerce kişi, Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek 'yetkilerini aşan polisler' hakkında suç duyurusunda bulundu.

DİHA