24 Temmuz 2009 Cuma

İŞÇİLER PİYASANIN İNSAFINA KALDI

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu, tarafından yapılan açıklamada, AKP hükümetinin emekçileri piyasanın insafına terk ettiği belirtildi. Yapılan açıklamada toplu iş sözleşmesi ve grev hakkının önündeki tüm engellerin kalkması istenerek ve güvencesiz çalışma koşullarına son verilmesi istendi.
Petrol-İş toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında, platform adına konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu’ndan Hasan Karakaya, “Türkiye’de her kesimden bütün emekçileri derinden etkileyen işsizlik sorunu, sermaye sınıfı dışında kalan geniş halk kesimlerini açlığa, yoksulluğa iten yakıcı bir sorun haline gelmiştir” dedi.

‘DEVLET HERKESE İSTİHDAM SAĞLAMALI’
İşçiyi ve çalışanı maliyet öğesi olarak gören piyasa anlayışının ‘kriz var’ diye işçi çıkarttığını ifade eden Karakaya, “Halbuki krizde ilk yapılması gereken çalışanı ve istihdamı korumak olmalıdır. Oysa sindirilmiş, talepleri geriletilmiş toplumda, neoliberal politikaların temsilcisi siyasi iktidar, ciddi bir tepkiyle karşılaşmadan, sosyal devlet ilkesi, istihdam ve örgütlenme anlayışlarını kökten değiştirmeye yönelmiştir” diye konuştu.
Sosyal devlet ilkesinde devletin herkese insan onuruna yaraşır istihdam olanakları sağlamakla yükümlü olduğunu dile getiren Karakaya, sözlerine şöyle devam etti: “Oysa bugün egemen ideoloji işsizliği çaresi olmayan bir sorun olarak halka kabul ettirmek istemektedir. İş aramayanlarla, ama ‘iş bulursam çalışırım’ diyenlerle, mevsimlik işçilerle beraber işsiz sayısı 6 milyona dayanıyor. Bugün gerçek işsizlik oranı yüzde 20’nin üzerinde seyretmektedir. Kriz döneminde işsiz kalanların sayısı bir milyonun üzerindedir.”

İŞSİZLİK FONU PATRONA DESTEK FONU OLDU
İşsizlik Sigortası Fonu’nun ise küresel ekonomik krizin ardından adeta patrona ve bütçeye destek fonuna dönüştüğünü belirten Karakaya, şunları kaydetti: “Fonun 2009 ve 2010 yılında nema gelirinin dörtte üçü bütçeye gelir kaydedilecek. 2011 ve 2012 yılında da fonun nema gelirinin dörtte biri bütçeye gelir tahmini olarak yazılacak. Fonun nema gelirlerinin de çoğu Hazine’ye aktarılacak. İşsizlik Sigortası Fonu, hükümetin ekonomik krize karşı aldığı tüm önlemlerde başvurduğu en önemli kaynak oldu.”
Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu ise, KESK Ankara Şubeler Platformu, Türk-İŞ Ankara Şubeleri, DİSK Bölge Temsilciliği, TMMOB- Ankara İKK, Ankara Tabipler Odası, Ankara Diş Hekimleri Odası ve ASMMMO’dan oluşuyor.