30 Temmuz 2009 Perşembe

Nur Birgen'in JİTEM adaleti!


İşkenceci, kontrgerilla, sapık ve tecavüzcüleri aklayan raporlarıyla dikkatleri çeken Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu Başkanı Nur Birgen'in JİTEM kurucusu Arif Doğan'ın tahliye edilmesine neden olan raporun altında imzası olduğu ortaya çıktı. Birgen, kanser hastası Güler Zere için ise cezaevinde tedavi edilebileceği yönünde rapor vermişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin JİTEM kurucusu albay Arif Doğan hakkındaki tahliye kararını başkanlığını Nur Birgen'in yaptığı Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi'nin verdiği rapor doğrultusunda aldığı ortaya çıktı.

JİTEM'ci Doğan'ın ileri derecede kalp yetmezliği olduğu belirtilen raporda, hastane şartlarında yatırmanın da takibinin uygun bulunduğu bu karara da oy birliği ile ulaşıldığı belirtiliyor.

Raporda, Arif Doğan'ın muayene için getirildiğinde dizlerinin üzerine çökerek ağladığı ve, 'Yattığı hastanenin dahi adını bilmiyor. Ölmek istediğini ancak torunları için yaşamak istediğini söylüyor. 1998 yılında emekli olduğunu öncesinde de dağlarda çalıştığını söylüyor' sözleri yer alıyor.

Nur Birgen'in suç dosyası

Nur Birgen, 1995 yılında Yeni Demokrasi Hareketi binasını işgal ettikleri için gözaltına alınan gençlere işkenceye uğradıkları halde sağlam raporu verir. Kendisinden önce ve sonra verilen raporların tamamında işkence yapıldığının saptanmasına karşın işkence iddialarını redden bir rapor yazan dönemin Beyoğlu Adli Tıp Şube Müdürü Dr Nur Birgen hakkında soruşturma başlatılır ve İstanbul Tabib Odası tarafından 1998 yılında şahısların muayenesi ve rapor yazımında kusurlu olduğu ve travmatik lezyonlara sebebiyet verenleri koruduğu için 6 ay meslekten men cezası verilir.

Dr Nur Birgen daha sonra da Vernike Coskakof'lu 16 hükümlüye birbiriyle çelişen raporlar verdiği için ceza alır. Hükümlüler için ilkin cezaevinde iyileşemez, daha sonra da iyleşti cezaevinde kalabilir raporu veren Birgen ve kurumda ki diğer doktorlara gerçeğe aykırı rapor düzenledikleri gerekçesiyle bir ay süreyle geçici olarak meskenden men cezası verilir.

Toplam 4 kez meslekten men cezasına çarptırılan Dr Nur Birgen, her şeye rağmen yükselişini sürdürür. 1995 yılında rapor yazımında kusur işleyerek, travmatik lezyonlara sebebiyet verenleri koruyan Nur Birgen, bu hizmetinin karşılığını alır ve 1997 yılında Beyoğlu Adlı Tıp Şube Müdürlüğü'nden Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu Başkanlığı'na atanı.

2000 yılının mart ayında trafik kazası geçiren Susurluk sanığı İbrahim Şahin hakkında hazırlanan raporla Şahin af edilir. Raporun altında ki imza ise yine Dr Nur Birgen' ne aittir.

Daha sonrada farklı raporlara da imza atan Birgen 2006 yılında hakim ve savcıların işkenceye karşı eğitilmesini amaçlayan bir projenin başına getirilir. İşkence görenlere sağlam raporu verdiği için meslekten men cezası alan Birgen'nin organizasyonun başına getirilmesi Meslek Odaları tarafından protesto edildiği gibi proje için 3 milyon euroluk gibi bir ödenek hazırlayan Avrupa Birliği bile Birgen'i veto eder ve projeye rafa kaldırılır. Ancak Birgen yine ödüllendirilir ve 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkanlığına atanır.

En son 14 yıldır tutuklu olan ve cezaevinde damak kanserine yakalanan devrimci tutsak Güler Zere hakkında verilen 5 raporda tedavisinin cezaevi koşullarında sürdürülemeyeceği belirtilmesine rağmen Zere'nin tahliyesine gerek yoktur raporuna imza yine Dr Nur Birgen'e aittir.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Adli Tıp Kurumu'nun denetlenmesi için Devlet Denetleme Kurumu'na verdiği talimatın ardından kurumda yeni atamalar yapıldı. Ancak Birgen'e yine dokunulmadı.

ANF