30 Temmuz 2009 Perşembe

Irak’ta Halkın Mücahitleri’ne kanlı operasyon

Irak güvenlik güçleri, İranlı muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü'nün Irak'taki Eşref kampına operasyon düzenleyerek kampın kontrolünü ele aldığı, çıkan olaylarda en az 3 kişi öldü, 320 kişi de yaralandı.

Irak güvenlik güçleri, İranlı muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü'nün kampına operasyon düzenledi ve kampın kontrolünü ele geçirdi.

Irak polisi, Bağdat'ın kuzeyinde Diyala bölgesinde yer alan kampa barışçıl yollarla girmek için örgütle yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti.

Bölgeden gelen ilk bilgilere operasyonda 3 kişi öldü, 320 kişi yaralandı ancak Iraklı yetkililer bu bilgiyi henüz doğrulamadı.

Irak polisi, Bağdat'ın kuzeyinde Diyala bölgesinde yer alan, 3 bin 500 kişinin yaşadığı ve 1980'li yıllarda inşa edil kampın kontrol altına alındığını, kampta yaşayan 50 kadar kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı Korgeneral Ray Odierno, kampa operasyon düzenlenmesine şaşırdığını belirterek, Iraklı yetkililerin şimdiye dek İranlı muhaliflere ‘insani bir biçimde muamele ettiğini’ kaydedetti ve ''Bunu yapacaklarını bilmiyorduk'' dedi.

Odierno ayrıca, İran'ın Irak'a yönelik politikasını eleştirdi. İran'ın Irak'ta yapılacak seçimleri etkilemeye çalıştığını savunan Odierno, Tahran rejiminin özellikle Irak'taki Şiiler üzerinde ‘yumuşak güç’ kullanmaya çalıştığını söyledi.

Radikal