29 Temmuz 2009 Çarşamba

'YNK ve KDP arasındaki stratejik ittifak bozulabilir'

Federal Kürdistan Bölgesi'nde 25 Temmuz günü gerçekleşen parlamento ve bölge başkanlık seçim sonuçlarını değerlendiren Standart Yayınevi Sorumlusu Mesut Abdulxalq, KDP ve YNK'nin her seçimde giderek güç kaybettiğini söyledi. Özellikle YNK'nin seçimlerde ciddi oy kaybına uğradığını belirten Abdulxalq, 'Ondan kaynaklı 2002'de her iki örgüt arasında yapılan stratejik ittifakın bozulma ihtimali var. Yine KDP bu durumda hükümet başkanlığını YNK'ye vermez' dedi.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde yapılan seçim sonuçlarını yorumlayan Standart Yayınevi Sorumlusu Mesut Abdulxalq, KDP ve YNK'nin seçimlerde büyük yenilgi ile çıktığını söyledi. Abdulxalq, 'İktidardaki bu iki örgüt nasıl ki geçmişte dağda Kürdü Kürde kırdırdılar. Şehre indikten sonra da ilk seçimde YNK ve KDP arasında çatışmalar çıktı. Biz bu seçimlerin daha olumlu ve demokratik bir ortamda geçeceğini umuyorduk. Fakat seçim sonlarına doğru Dohuk, Hewler ve başka yerlerde seçimde yine sahtekârlık ve hile yaptılar. Her ne kadar Federal Kürdistan Hükümet başkanı yapılan bu saldırılar bizim haberimiz dışında olmuş deseler de bunun mümkün olmadığını düşünüyorum. Nasıl olursa sana bağlı olan güçler senden habersiz böyle bir şey yapıyor. Halk bu seçimlerde kimi seçeceğine karar vermişti' dedi.

'KDP ve YNK güç kaybediyor'

KDP ve YNK'nin gücünün giderek kırıldığını söyleyen Abdulxalq konuşmasını şöyle sürdürdü: '1992 yılında yapılan ilk seçimde KDP ve YNK'nin her biri yüzde 50 civarında oy almışlardı. İkinci seçimde bu oran yüzde 41'e düştü. Bu sefer ki seçimlerde yapılan sahtekarlık ve hilelere rağmen KDP ve YNK ittifakla seçime girerek yüzde atmış almışlar. Yani her biri yüzde 30 civarında oy almışlar. Bu tablo açıkça her şeyi ortaya koyuyor. Goran listesi altı ay önce kurulmuş olmasına rağmen YNK'nin etkin olduğu alanlarda oy aldı. Goran'ın KDP'nin bulunduğu alanlarda faaliyet yürütmesine çok fazla müsaade etmediler.

Yine Goran listesinin başkanı olan Noşurvan Mustafa'nın geçmişi de oy almasını engelledi. Behtinan alanında bu yönlü çok fazla anti propagandası yapıldı. Örneğin Noşurvan Mustafa'nın ulusal değil dar ve yerelci olduğu, Kürdistan'da partiler arasında yürütülen Kürdü Kürde kırdırma savaşında Noşurvan'ın ciddi rol oynadığı söylendi. Bu da halkın oy vermesini engelledi. Ben şahsen tam anlamıyla böyle olduğuna inanmıyorum olsa dahi Noşurvan 1991 yılından sonra çok fazla aktif rol oynamamıştır.'

'KDP ve YNK gizli ittifak yaptı'

KDP ve YNK arasında ittifakın çok kirli ve gizli olduğunu söyleyen Abdulxalq, 'Mesut Barzani ve Celal Talabani arasındaki anlaşma farklıdır. İşler bu anlaşmaya göre yürütülür. Mesut Barzani ile Celal Talabani arasındaki anlaşmanın ne olduğunu her iki örgütün pilot büro üyeleri bile bilmez. Hatırlarsanız Kosret Resul Ali YNK'den ayrılma noktasına geldiğinde 'Ben hükümet başkan yardımcısı ve aynı zamanda YNK Genel Sekreter Yardımcı olmama rağmen yapılan anlaşmalardan haberim yoktur. Bu anlaşmaların açıklamasını istiyorum' demişti. Federal Kürdistan Hükümeti'nin bu güne kadar iç ve dış güçlerle yapmış olduğu ittifaklar şeffaf değildir. Yapılan bu ittifaklarda her şeyden önce parti ve şahsi çıkarlar ön planda tutulmuştur. Esas olan bu çıkarlar olmuştur' diye konuştu.

'Bu ittifak bozulabilir'

YNK'nin bu seçimlerde ciddi oy kaybını söyleyen Abdulxalq, 'Ondan kaynaklı yapılan anlaşmanın bozulma ihtimali var. Yine KDP bu durumda hükümet başkanlığını YNK'ye vermez. Yine aynı şekilde KDP parlamenterleri de yarı yarıya YNK ile paylaşmayacağını da düşünüyorum. Bu sorunlardan kaynaklı hükümetin kurulması uzun bir zaman alabilir. YNK şuan bir kriz içine girmiş. Eğer YNK bu ittifakta istediklerini alamazsa KDP'ye karşı muhalefet edebilir' dedi.

ABDULLAH RAMAZAN / SERBAZ SİYAMED
DİHA