9 Mayıs 2009 Cumartesi

ABD daha az sivil öldürecekmiş

Pakistan ordusu Afganistan sınırı yakınındaki Svat vadisinde Taliban militanlarının İslamabad’a ilerleyişini durdurmaya çalışırken diplomatik görüşmeler de devam ediyor.
Pakistan ordusu Afganistan sınırı yakınındaki Svat vadisinde Taliban militanlarının İslamabad’a ilerleyişini durdurmaya çalışırken diplomatik görüşmeler de devam ediyor.
Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, önceki akşam ABD Başkanı Barack Obama’dan Taliban’ın ilerleyişini durdurmak için daha fazla yardım istedi. Önceki gün yapılan operasyonlarda yüzden fazla sivilin ölmesinin ardından Obama, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Ali Zerdari ile bir araya geldi. Görüşmeler sonrası bir açıklama yapan Obama, ABD ordusunun Afganistan’daki operasyonlarında “sivil kayıpların azalması için her türlü çabanın harcanacağı” sözünü verdi.
ORTAK DÜŞMAN!
Obama, ABD, Afganistan ve Pakistan’ın, El Kaide ve “terörist müttefiklerini” yenilgiye uğratmak için işbirliği içinde hareket ettiklerini söyledi. Hükümetlerin, Pakistan ile Afganistan’ın bir kısmını kontrolü altına alan direnişçilerle mücadele işbirliği yapması gerektiğini belirten Obama, Karzai ile Zerdari’nin, tehdidin büyüklüğünün farkında olduklarını bildirdi. Obama, El Kaide’nin yok edilmesi konusunda Karzai ve Zerdari ile aynı görüşlere sahip olduklarını kaydetti ve verilen mücadele sırasında şiddetin artabileceğini ve kimi aksaklıklar olabileceğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Pakistan hükümetinin terörle mücadelede son dönemde aldığı inisiyatiflerden ‘etkilendiğini’ açıkladı. Afganistan ve Pakistan devlet başkanlarıyla görüşen Clinton, her iki liderle de görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini söyledi.
PAKİSTAN’A ASKER GÖNDERMEYECEĞİZ
ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise Pakistan’a kara askeri gönderme niyetinde olmadıklarını söyledi. Afganistan ziyaretinde ülkenin güneyindeki deniz piyadelerine konuşan Gates, askerlere “egemen komşuda” savaşmayacakları güvencesi verdi. (DIŞ HABERLER)