6 Mayıs 2009 Çarşamba

DTP: Koruculuk sistemi lağvedilmelidir

Partisinin grup toplantısında Mardin'deki saldırıyı kınayan Ayna, katliamın koruculuğun ulaştığı vahşeti gösterdiğini belirterek, katliamda kullanılan silahların da devlete ait olup olmadığını sordu. DTP'ye yönelik saldırıların devam ettiğini dile getiren Ayna, 'Bize siyasetin yolu kapatılarak, dağın yolu gösteriliyor. Saldırılar devam ederse biz de topyekün direniriz. Halkımız geri adım atmaz' dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Mardin'de ki katliama da değindi.Mardin'in Mazıdağ İlçesi'nde meydana gelen katliamı kınayan Ayna, 'Aldığımız bilgiler, olayın, devletin silahlandırarak koruculaştırdığı bir aşiretin kendi arasında yaşanan iç çatışma olduğu yönündedir' dedi. Ayna, olayın vahim ve ürkütücü olduğuna işaret ederek, 'Olay, ölme ve öldürme üzerine kurulu olan ve aynı zamanda devlet tarafından cinayet şebekesine dönüştürülen koruculuk sisteminin geldiği noktaya işaret etmektedir. Mardin'deki olay her ne kadar aile içi çatışma olarak yansıtılsa da bizzat devlet eliyle yürürlüğe konulan Kürdü Kürde kırdırma politikasının bir sonucudur' dedi.

'Katliamda kullanılan kurşunlar devlete mi ait?'

Olayın koruculuğun lağvedilmesi yönünde DTP'nin çağrılarının haklılığını bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Ayna, yaratılan sistemin tehlikeli olduğunu ifade ederek, 'Gerçekleştirilen katliam, eline devletin silahını alan, arkasında devletin gücünü hisseden korucuların kendi ailelerini bile acımasızca ortadan kaldırabileceğini, aynı zamanda bu güçlerin daha başka neler yapabileceğini de açıkça göstermektedir' dedi. Şimdiye kadar tecavüz, faili meçhul cinayet, adam kaçırma ve uyuşturucu ticareti gibi bir çok suça karışan korucuların 'PKK'ye karşı savaşıyorlar' diye devlet tarafından korunduğunu ve desteklendiğini belirten Ayna, korucuların devletten aldıkları güçle dün ki katliamı gerçekleştirdiklerini söyledi. Ayna gözaltına alınlar olduğunu hatırlatarak, 'Ve devlet derhal şunu da açıklamalıdır. O insanları katleden silahlar ve kurşunların devlete mi ait?' çağrısında bulundu.

'Siyasetimizi engellemek için devlet gerici ilişkileri koruyor'

'Koruculuk derhal lağvedilmelidir' çağrısını katliam nedeniyle yenileyen Ayna, HEP'ten beri Kürt siyasetinin yürütüldüğü alanlarda feodalitenin geriletildiğini kendi siyasetleriyle aşiretçilik mantığı, kan davaları, kız kaçırmalar, zorla evlendirmeler, berdel vb. geri feodal ilişkilerin artık ayıplanmaya başlandığını söyledi. 'Oysa DTP'nin demokratik siyaset anlayışının gelişmesinin devlet eliyle engellendiği ve koruculuk sisteminin zorla geliştirildiği yerlerde yine devlet eliyle feodalitenin gerici yönleri özellikle korunmuştur' diyen Ayna, yaşanan katliamın söz konusu politikanın bir sonucu olduğunu dile getirerek, koruculuktan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

ANF'nin haberinden yararlanılmıştır.