10 Mayıs 2009 Pazar

Faşizme karşı zafer günü coşkuyla kutlandı

SOVYETLER Birliği’nin Nazi Almanyası’na karşı kazandığı zaferin 64. yıl dönümü Rusya ve eski Sovyet cumhuriyetlerinin yanı sıra bazı Avrupa ülkelerinde kutlandı.
Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kızıl Meydan’da dün düzenlenen devlet törenlerine 9 bin askeri personel, 103 tank, füze ve ağır askeri araç ve 69 savaş uçağı ve helikopter katıldı.
MEDVEDEV: İNSANLIK İÇİN BÜYÜK ÖRNEK
Moskova Garnizon Komutanı General Valeri Gerasimov kutlamaların komutanlığını üstlenirken törene Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin katıldı. Medvedev törende gerçekleştirdiği konuşmada gazilerin ve Rusya halkının bayramını kutlayarak, Rusya için barış dolu bir gelecek temennisinde bulundu.
Medvedev, “Halkımıza yönelik her saldırı gerekli karşılığı bulur. Rusya’nın geleceği barış içinde olacak. Faşizme karşı kazanılan zafer tüm insanlık için büyük bir ders ve örnek oluşturuyor. Güvenli bir dünya ancak uluslararası hukukun üstünlüğün sağlanması ile mümkün. Rusya’nın önerdiği Avrupa Güvenlik Anlaşması da bu çerçevede algılanmalı.” dedi.
100 MÜZİSYEN KATILDI
Kutlamalarda bin 100 müzisyenin yer aldığı geniş orkestra kahramanlık şarkıları söylerken, savaş uçakları ve helikopterler de Kızıl Meydan’ın semasını süsledi. Rusya’nın geliştirilmiş S-400 Triumf füze savunma sistemleri de ilk kez meydanda yer aldı. 2010 yılında 65. yıl dönümünü görkemli bir törenle kutlamaya hazırlanıyor.
Kızıl Meydan’da ilk zafer bayramı kutlaması 24 Haziran 1945’de Sovyet lideri Jozef Stalin’in komutanlığında gerçekleşmişti. Medvedev’in imzaladığı yeni yasa çerçevesinde ise Zafer Bayramı kutlamaları, Moskova’nın dışında 23 şehirde de ağır askeri araçların katılımı ile gerçekleşiyor.
BOMBA PARÇASINI BACAĞINDA TAŞIYOR
Nazilere karşı 11 farklı cephede savaştığını kaydeden İkinci Dünya Savaşı gazisi Nikolay Melnikov savaş sırasındaki bir hatırasını şöyle anlattı. “Ben uçak tamir ve bakımı ile ilgili görev yapıyordum. Bir defasında Alman uçağı bulunduğumuz yere bomba attı. Kaçamayacağımı anlamıştım. Ama yine de koşmaya başladım. Yetişemedim. Ve sol bacağın arka kısmında bir ağrı hissettim. Daha sonra doktorlar bombanın parçası var dediler. 8 mm ve çıkarmayı reddettiler. O gün bu gün bu bomba parçası ile yaşıyorum. Halen var. Röntgenlerde görünüyor.” (DIŞ HABERLER)