3 Mayıs 2009 Pazar

Fransada Milyonlarin katildigi kitlesel 1 Mayıs

Avrupa’nın en kitlesel 1 Mayıs’ına Farnsada 2.5 milyon insan katildi. Parisde 200 bine yakın işçi ve emekçi katıldı 1 Mayisa.
Fransa’nın başkenti Paris bu 1 Mayıs’ta Avrupa ve dünyada kitleselliği ve görselliğiyle öne çıktı. Bir taraftan krizin her geçen gün daha da derinleşen etkileri ile diğer taraftan Fransız devletinin eğitim ve sağlık alanındaki neoliberal politikalarını devreye sokma çabaları arasında sıkışan işçi ve emekçiler öfkelerini 1 Mayıs’ta sokağa taşıdılar.
Fransada 1 Mayıs’ın kitlesel ve coşkulu geçeceği çok önceden belliydi. Zira, aylar öncesinden grev ve direnişe geçen Fransız işçi ve emekçiler, kitlesellikleri ile aylardan bu yana sokaklardan inmiyordu. Bu yüzden yıllardır geleneksel olarak 1 Mayısların kutlandığı Republigue meydanının küçük geleceği düşünülerek yürüyüş Denfert Rochereau meydanına alınmıştı.

CGT, CFDT, FO, CFTC, CFE-CGC, FSU, Solidaires ve Unsa’dan oluşan 8 sendikanın önderliğinde kurulan “sendikal platform”un organize ettiği 1 Mayıs eylemine kriz ve neoliberal politikalara karşı direniş sloganları damgasını vurdu.

2.5 milyon emekçi alanlara çıktı

Fransa genelinde 300 ayrı noktada düzenlenen yürüyüş ve mitinglere 2.5 milyon işçi ve emekçinin katıldığı açıklandı. Paris’ten sonra Bordeaux 50 bin, Marsilya 35 bin, Lyon 15 bin, Toulouse 40 bin, Nancy 20 bin, Nantes 25 bin, Caen 20 bin, Grenoble 30 bin, Rennes 10 bin, Strasbourg 10 bin, Compiègne 5 Bin, Mulhouse, Metz ve Lille 3 bin kişilik gösterilere sahne oldular.
Degisik alanlarda Turkiyeli devrimci akimlar 1 Mayis etkinliklerde yerlerini aldilar. DHB okurlari Nancyde kitlesel katilimla 1 Mayisi yasattilar.