13 Mayıs 2009 Çarşamba

İnternet yasası kabul edildi, direniş örgütleniyor!

Fransız parlamentosu sanat eserlerini internetten yasa dışı indirenlere cezalar getiren Hadopi Yasası'nı kabul etti. Buna göre yasadışı yüklemede suç tekrarı yapanların interneti kesilecek. İnternet kullanıcıları ise yasaya karşı “güvenli indirme” tedbirlerini şimdiden almaya başladı.

Aylardır tartışma konusu olan ve “Hadopi Yasası” olarak bilinen “Kreasyon ve İnternet” yasa projesi parlamentoda yapılan oylamada 223’e karşı 296 oyla kabul edildi. Oy kullanma sırasında iktidar partisi UMP’den yasaya karşı çıkanlar, oy kullanmayanlar ve çekimser kalanlar oldu. Sosyalist Parti de yasa lehine oy kullanan milletvekillerinin bulunması dikkat çekti. Diğer tüm sol gruplar, Komünist Parti, Yeşiler ile Cumhuriyetçi ve Demokrat Sol grup karşıt oy kullandı.

Haftalardır süren tartışmalardan sonra yapılan bu ikinci oylamanın tartışmaları dindirip dindirmeyeceği bilinmiyor. Nisan ayında yapılan oylamada sosyalistler sürpriz bir çıkışla yasaya karşı oy kullanmış ve proje kabul edilmemişti.

İnternet yasa projesinin nihai onaylanması için Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Bugün yapılacak oylamada yasanın kabul edilmesi halinde ilk uyarı mailleri gönderilmeye başlanacak. Suç tekrarında bulunanlar için ilk internet kesintilerinin 2010’un başından itibaren başlaması bekleniyor.

YASAYA KARŞI SANAL DİRENİŞ!

Ancak yasanın pratikte uygulanması pek de kolay görünmüyor. Parlamentodaki yer yer çok teknik tartışmalar da bunu gösteriyor. Öte yandan internet kullanıcıları şimdiden indirmelere devam etmek için tedbir geliştirmeye başladı. Arkadaşlar arasında paylaşımın güvenli yöntemleri birçok internet sitesinde anlatılıyor. VIPeers özgür yazılımlar şimdiden tedbir olarak internet ortamında sunuluyor.

İnternet ortamındaki özgür akım ve “open source” sistemlerinde, Linux’a bağlı siteler Hadopi yasasının kabulü halinde kullanılabilecek yazılımlar öneriyor. Bunlar arasında Peer2Me, Deluge ile The Pirate Bay grubu iPredator tarafından önerilen programlar bulunuyor.

iPredator, internet kullanıcısına aktiviteleri sırasında tam bir anonimlik sağlıyor. Yasanın işe yaramayacağını göstermek açısında çok sayıda bireysel girişimler de ortaya çıktı. Birçok internet kullanıcısı yasağı delmek için yazılımlar önerirken, Hadopi yasasının gözden kaçırdığı çözümlerin listesini oluşturanlar da var

ANF / 13.05.09