4 Mayıs 2009 Pazartesi

KURTULUŞ YOLU VAR

KRİZİN YARATTIĞI BASKI, İŞSİZLERİ VE YOKSULLARI İNTİHARA KADAR SÜRÜKLÜYOR. ANCAK, SİSTEME KARŞI BİRLEŞİRLERSE ÇARESİZ OLMADIKLARINI GÖRECEKLERDİR.
Hükümet yetkilileri ısrarla krizin Türkiye’yi etkilemediğini söylese de, kriz nedeniyle işsiz kalan; borcunu, kirasını, faturasını ödeyemeyen onlarca insan intihar ediyor ya da intihar girişiminde bulunuyor. Krizin etkilediği illerden birisi olan Malatya’da işsizlik nedeniyle intihar olaylarındaki artış resmi belgelerde açıkça görülüyor. Malatya’da her hafta yayınlanan emniyet bültenlerindeki intiharlar, intiharlardaki önemli artışa dikkat çekiyor. İntihar olaylarının nedeni örgütsüzlük, işsizlik ve parasızlık.
Erdal Yarlıoğlu ve Mahmut Beke, tüm çabalarına rağmen iş bulamadıkları için son çareyi intihar etmekte bulmuşlar. Belediye binasına çıkıp intihar etmek isteyen Yarlıoğlu ve Beke, ikna edilerek girişimlerinden vazgeçiriliyorlar. İntihar etmek için belediyeye ulaşmaları bile güç olmuş ikisinin. Para bulamadıkları için önce uzun bir yolu yürümek zorunda kalmışlar. Şehir merkezine gidebilmek için de zar zor borç bulmuşlar.
VEKİLLER AŞAĞILAYINCA...
Mahmut Beke, tüm çabalarına rağmen iş bulamayınca son çare olarak Ankara’ya, milletvekillerine gitmeye karar verdiklerini anlatıyor. Borç bularak gittikleri Ankara’da yaptıkları görüşmelerde hep aşağılandıklarını söylüyor.
Orada yaşadıklarının gururuna dokunduğunu anlatıyor öfkeli bir şekilde. Sonra da işsizliğin kendisini nasıl etkilediğini anlatıyor: “Eve gitmek için geç saatleri tercih ediyorum; ev sahibine yakalanmamak için. İki ay önce buzdolabı bozuldu. Yerine yeni aldığım dolabın taksitlerini ödeyemediğim için hakaretlere, küfürlere maruz kaldım.” Son çare olarak kendisiyle aynı durumda olan yakın arkadaşı Yarlıoğlu ile intihar etmeye karar verdiklerini anlatıyor Beke. Belediye binasına çıkarken intihar etmeye kararlı olduklarını belirten Beke, ikna edildikleri için girişimlerinden vazgeçtiklerini ifade ediyor.
‘HAMAL MEHMET’İN ÇOCUĞUYUM’
Seçim dönemi herkesin iş vaadinde bulunduğunu, daha sonra unuttuğunu belirten Beke, seçim dönemi iş bulma umudunun çoğaldığını söylüyor. Ancak seçimlerin ardından verilen sözlerin unutulduğunu, yeniden umutsuzluğa düştüğünü dile getiriyor. “Seçim dönemleri iş vereceğiz diyorlar, bizi kandırarak. Bunu başardılar da. İnsanların duyguları ile oynayarak başardılar bunu. Benim dayım yok Ankara’da; ben İşçi Ahmet’in, Hamal Mehmet’in çocuğuyum” diye anlatıyor duygularını. Şerefli bir yaşam sürdürmek istedikleri için işsiz olduklarını anlatan Beke, “İşsizlik nedeniyle intihar etmek istedim. Borçlarım var. Evlendiğimden beri aldığım mobilyaların taksitleri duruyor. Çocuğum 2 yaşına girdi. Buzdolabı bozuldu, yenisini aldık adam arayıp ‘şerefsiz’ diyor. Soruyorum: Şerefsiz ben miyim? Kilom, gücüm yerinde ama iş yok, çalışamıyorum” diye isyan ediyor yaşadıklarına.
ÖLMEK KURTULUŞTU
Erdal Yarlıoğlu’nun anlattıkları da arkadaşının anlattıkları gibi. “Gitmediğim yer kalmadı iş için. Açız evde, ekmek alacak gücümüz yok. 6 aydır kiramı ödeyemiyorum. Su ve elektrik faturalarını ödeyemiyorum. Ölmek bizim için bir kurtuluş olur. Bu kadar aciz yaşamayı sindiremiyorum. Aileme karşı mahcup yaşamak çok dokunuyor. O yüzden intihar etmek istedim. Pişman değilim” diyerek içinde bulunduğu durumu anlatan Yarlıoğlu, “Şurada bir kapı açılmazsa bu kez kesin atlarım. Çocuklarım aç. 2 ekmek alıp evime götüremiyorum. Hamallık yapacak iş bulamıyoruz. Türkiye vatandaşıyız” diye konuşuyor. (Malatya/EVRENSEL)
POLİS KAYITLARINDAKİ İNTİHAR OLAYLARI
* Çöşnük Mahallesi 4. Sokak’ta oturan ve iş bulamama sıkıntısı yüzünden bunalıma giren R.O. adlı 25 yaşındaki kişi, evinde soğuk algınlığı ilaçlarından bir miktar içerek intihara kalkıştı.
* Battalgazi ilçesine bağlı Çolakoğlu köyünde 18 yaşındaki M.T, işsizlik nedeniyle girdiği bunalım sonucunda fazla miktarda hap içmek suretiyle intihara teşebbüs etti. Ailesi tarafından Malatya Devlet Hastanesi’ne kaldırılan genç, tedavisinin ardından taburcu edildi.
* Malatya’da işsiz olduğu belirtilen bir kişi, inşaatın 9’uncu katına çıkarak intihar girişiminde bulundu.
Edinilen bilgiye göre S.U. adlı kişi, gece saat 24.00’te Fırat Mahallesi Fatih Lisesi’nin yanındaki bir inşaatın 9’uncu katına çıkarak burada intihar girişiminde bulundu. Olay yerine giden ekiplerin önerilerini geri çeviren evli ve çocuk sahibi olan S.U, yardım sözü verilmesi üzerine intihar etmekten vazgeçti.
* Malatya Belediyesi binası içindeki iki bloğu birleştiren köprüye çıkan 2 kişi, intihar girişiminde bulundu. M.B. ve E.Y. isimli şahıslar, işsiz kaldıklarını öne sürerek köprünün üzerine çıktılar. Polisin ikna çabalarının ardından çıktıkları yerden indirildiler.
* Gece yarısı 29 yaşındaki M.K, Kernek Mahallesi’ndeki bir inşaatın en üst katına çıkarak intihar etmek istedi. Maddi açıdan zor durumda olduğu için bunalıma girdiğini söyleyen şahıs, polislerce ikna edilerek indirildi.
* Tecde Mahallesi Kanalüstü 10. Sokak’ta oturan S.T. (28) adlı kişi ile N.T. adlı 25 yaşındaki kadın, ailevi sebeplerden dolayı bunalıma girdi. Mide ilacından 20 adet içen ikili, pişman oldukları için hastaneye giderek tedavilerini yaptırdılar.