11 Mayıs 2009 Pazartesi

Sri Lanka’da katliam

Sri Lanka ordusunun Tamil ülkesinde Mullaiththeevu ‘Güvenlik Bölgesi’ndeki sivillere yönelik dün gerçekleştirdiği katliamın fotoğrafları yayınlandı. Sağlık ekipleri katliamın gerçekleştiği alanda 1200 ceset saydıklarını, ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini söyledi. Pazar günü gerillaların bulunduğu bölgeye düzenlenen hava saldırısında Tamil Kaplanları askeri sözcüsünün yaralandığı duyruldu.

Sri Lanka Ordusunun Tamil Vanni bölgesinde siviller için oluşturulan Mullaiththeevu ‘Güvenlik Bölgesi’ne cumartesi akşamından Pazar sabahına kadar süren bombardımanında ölü sayısı artmaya devam ediyor. Bölgedeki kurtarma ekipleri, dün akşam saatlerine kadar 1200 cesede ulaştıklarını söyledi. Roket ve top saldırıları ardından saat 12.00’da hava saldırısının başlaması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Yüzlerce yaralı sivilin götürüldüğü Mullivaaykkaal’daki seyar hastanesinde tıbbı yetersizlikler sonucu daha fazla insanın ölebileceği bildirildi. Tamilnet internet sitesi Sri Lanka ordusu tarafından yapılan katliamın fotoğraflarını yayınladı.

Bu güne kadar gerçekleşen en büyük katliama yol açan yoğun bombardıman yerel saatte Pazar sabahı saat 09.25’e kadar sürdü. Mullivaakkaal hastanesi sağlık görevlileri Pazar günü saat 15.00 itibariyle 378 ceset ve 1122 yaralının hastaneye getirildiğini söyledi. Pazar sabahı saldırı ardından hastaneye ulaştırılan ölü sayısı 67’si çocuk 257 olarak açıklanmıştı. Yaralı sayısının ise 112’si çocuk 814 olarak bildirilmişti. Bölgede bulunan doktorlardan V. Shanmugarajah, bölgedeki durumun çok vahim olduğunu, hiçbir şeyin kontrollerinde olmadığını söyledi. Hastane yetkilileri, acil tıbbi yardım çağrısında bulundu.

TAMİL ASKERİ SÖZCÜSÜ HAVA SALDIRISINDA YARALANDI

Tamil gerillalarına yakın kaynaklar, Pazar günü gerillaların bulunduğu bölgeye yönelik, öğle saat 12.00 başlayan, saat 12.45’e kadar devam eden hava saldırısında Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (LTTE) askeri sözcüsü Ilanthirayan (Mareşal) kod adlı Irasiah Punitharooban’ın yaralandığı bildirildi.

LTTE: 2 BİN SİVİL KATLEDİLDİ

LTTE uluslararası ilişkiler sözcüsü S. Pathmanathan, son 24 saat içinde (cumartesi-Pazar) 2 binden fazla sivilin katledildiğini belirterek, "Bu devlet terörü ve savaş suçudur" dedi. Sri Lanka ordusunun sivillere yönelik katliam yaptığını söyleyen sözcü uluslararası güçlere de acil müdahale çağrısında bulundu.

SRİ LANKA ORDUSU KATLİAMI İNKAR EDEREK, GERİLLALARI SUÇLADI

Sri Lanka ordusu ise siviller için oluşturulan ‘güvenlikli bölge’ye yönelik katliama yol açan saldırıyı inkar etmekle kalmadı, saldırının Tamil gerillaları tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Ordu ileri sürdüğü iddiayı uydudan tespit ettiklerini söyledikleri gerillalara ait havan topları ile kanıtlamaya çalıştı.

ULUSLAR ARASI GÜÇLER KATLİAMDAN ‘ENDİŞE’ DUYMAKLA YETİNİYOR

Sri Lanka Ordusu gerillalara karşı ‘kesin zafer’ sağlanana kadar saldırılarına devam edeceğini söylerken, uluslar arası güçler gerçekleşen katliama karşı sessizliğini koruyor. Başta ABD olmak üzere, AB ülkeleri katliam haberleri üzerine yaptıkları açıklamalarda gelişmelerden ‘büyük kaygı’ duyduklarını söylemenin ötesine geçmiyor. Sivillere yönelik saldırılardan ‘sakınılmasını’ istemekle yetinen uluslar arası toplumun gözleri önünde siviller katlediliyor.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ: SRİ LANKA ORDUSU SİVİLERİ HEDEF ALIYOR

Tamil ve uluslar arası insan hakları örgütleri, Sri Lanka ordusunun direkt sivilleri hedef alan saldırılarda bulunduğunu söylüyor. Başkent Kolombo’da bir insan hakları savucusu uluslar arası toplum ve BM gözü önünde bu güne kadar böylesi bir katliama tanık olunmadığını söyledi.

HRW: HASTANELERE SALDIRI SAVAŞ SUÇUDUR

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) dün yaptığı bir açıklamada, Sri Lanka ordusunun çatışma bölgesindeki hastanelere saldırılar düzenlediğini belirtmişti. 2 Mayıs günü Mullavaika’da bir hastaneye düzenlenen top saldırısında 68 kişi ölürken 87 kişi yaralanmıştı.

BM: SON 4 AY İÇİNDE 6500 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre çatışmaların şiddetlendiği Tamil bölgesinde sadece bu yılın başından bu yana en az 6 bin 500 sivil hayatını kaybetti. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Sri Lanka hükümet, Norveç’in arabuluculuğunda Tamil Eelam Kaplanları Örgütü ile varılan ateşkes ve barış anlaşmasını 2008 yılı başlarında geçersiz kılarak Tamil ülkesine yönelik ağır saldırılar başlattı. Bölgenin çoğu ordu güçleri tarafından ele geçirilirken, Tamil gerillaları 10 kilometrelik dar bir alan içinde mücadelelerini sürdürüyor. Tamil gerillaların ateşkes ve barış çağrılarını reddeden Sri Lanka hükümet, gerillalara koşulsuz teslim olmayı dayatıyor.

Sri Lanka ordusu ile Tamil gerillaları arasında 30 yıldan fazladır süren savaşta 80 bin kişi hayatını kaybetti.

ANF / 11.05.09